Reacție după un reportaj Digi24. ANRE: Consumul estimat la utilităţi trebuie scos din facturi

Data publicării:
aragaz gaze ochi de aragaz flacara - GettyImages - 11 sept 15-1

Astfel, clienții pot plăti mai mult, ceea ce înseamnă că împrumută pe gratis cu sume importante de bani compania de utilităţi.

ANRE a trimis o notificare companiei CEZ, de distribuţie a energiei electrice, şi i-a cerut să renunţe la practicile de folosire a facturilor cu plata în avans. Este vorba despre facturile care contorizează atât consumul curent, cât şi consumul estimat de energie electrică, pe două luni în avans. Consumatorii din zona de distribuţie a acestei companii – 1,4 milioane de clienţi în zona Olteniei – ar putea fi induşi în eroare de acest sistem de facturare.

Autorităţile au spus că CEZ poate fi amendată cu sume cuprinse între 8.000 şi 250.000 de lei, dacă aceste practici nu vor fi retrase.

În cazul GDF Suez nu au fost trimise facturi cu estimări tuturor consumatorilor, întrucât era vorba despre un proiect-pilot. ANRE a cerut şi GDF Suez să revină la facturile care nu au estimări pe luni viitoare. În cazul distribuitorilor de gaze, amenzile ar putea fi mai mari: Între 15.000 şi 250.000 de lei. 

Premierul Victor Ponta a cerut verificări în urma ştirii Digi24. Victor Ponta a cerut ANRE să verifice dacă firmele de utilităţi au voie să ceară bani în avans consumatorilor pentru resursele neconsumate încă.

„Să solicitați celor de la ANRE, nu sunt în subordinea noastră, ci a Parlamentului, să verifice - există niște informații privind facturarea în avans a consumului de gaze. Cred că nu e corect să ceri bani înainte de la oameni, ci după ce consumă cantitatea respectivă, să vedem dacă se încadrează în prevederile legale și în practica europeană”, a spus premierul Victor Ponta în ședința de Guvern.  

Citiți și:

Facturile la utilități, capcane pentru români

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri