România începe oficial retragerea trupelor din Afganistan. Victor Ponta, Mircea Duşa şi Gabriel Oprea, prezenţi la Kandahar

Data publicării:
afg-1

La aproape 12 ani de când primii soldaţi români au ajuns în Afganistan, cei 2000 de militari care se mai află acolo încep să se întoarcă acasă, în cadrul retragerii întregului contingent NATO, programat să se producă treptat până la finele anului. O ceremonie oficială a avut loc duminică la Kandahar, unde au fost prezenţi premierul Victor Ponta ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

FOTO: mapn.ro

Ultimul detaşament românesc combatant din Afganistan porneşte către casă, urmând ca militarii să fie repatriaţi treptat în următoarele două săptămâni.

La ora 9:30, ora locală, s-a făcut trecerea în revistă a batalionului, urmat de discursurile oficialilor. Raportăm misiune îndeplinită!, a spus ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Premierul Victor Ponta a amintit, ca şi cei doi miniştri, de soldaţii români decedaţi sau răniţi în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi a subliniat aportul important al trupelor la aceste misiuni. Sper ca cineva dintre soldaţii aici de faţă să se numească Petru sau Pavel, ca să dea de băut, a adăugat Ponta, citat de Mediafax.

Deplasarea la Kandahar a fost brusc întreruptă de un atac aerian cu rachete lansate de talibani. Delegaţia oficială a fost imediat dusă într-un buncăr, unde oficialii au fost în siguranţă. Alerta a fost ridicată după câteva zeci de minute, premierul Victor Ponta exprimându-şi regretul că nu a putut sta mai mult la masă, de vorbă cu militarii români.

Ulterior, premierul a postat şi un mesaj pe pagina sa de Facebook:


25.000 de militari, 1900 de misiuni, 23 de eroi

Calendarul de retragere prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în Afganistan doar circa 200 de militari români care să se ocupe de instruirea armatei afgane.

Majoritatea celor 50.000 de militari ai NATO vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care generează temeri privind o nouă intensificare a violenţelor într-o ţară în care talibanii rămân puternici, în pofida celor 12 ani de prezenţă militară occidentală.

În iulie 2002, România disloca în Afganistan primul batalion de infanterie, format din 405 militari provenind din Batalionul 26 „Neagoe Basarab”, sub comanda Forţei de Asistenţă şi Securitate (ISAF). A reprezentat prima acțiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naționale după cel de-al doilea Război Mondial. În total, 25.000 de români au mers în teatrele de operaţiuni de aici.

Militarii români au participat la circa 1900 de misiuni sub egida NATO în cadrul ISAF, în cooperare cu forţele de securitate naţionale afgane. Au capturat 11 insurgenţi, inclusiv trei lideri, şi au depistat 19 capcane.

S-au pierdut şi vieţi omeneşti, bilanţul tragic al misiunii României în statul măcinat de lupte fiind de 26 de militari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri