Presa internațională a scris despre protestele din România

Data publicării:
agerpres 8078218

Protestul de amploare de pe străzile capitalei a ajuns rapid în presa internaţională şi în jurnalele de ştiri ale televiziunilor. Jurnaliştii au spus că românii au ieşit cu miile în stradă nemulţumiţi de corupţia din societate şi din administraţie şi că au cerut demisia celor responsabili pentru tragedia din clubul Colectiv.

După durere, a venit furia. În jur de 20.000 de români au mărşăluit prin Bucureşti şi au cerut demisia Guvernului, ca urmare a celui mai mare dezastru care a afectat ţara în zeci de ani. Aşa a început postul britanic BBC relatarea protestului de noaptea trecută din Capitală. Jurnaliştii britanici spun că oamenii au ieşit în stradă din cauză că nu mai suportă corupţia din administraţie. Demonstranţii, spun cei de la BBC, cred că din cauza modului fraudulos în care s-au realizat inspecţiile a fost posibilă tragedia din Colectiv.

Și postul de ştiri Rossyia 24 a transmis despre mitingul de la Bucureşti. Jurnaliştii ruşi afirmă că participanţii s-au organizat prin intermediul reţelelor sociale. Postul de la Moscova notează că oamenii au cerut demisiile premierului Victor Ponta, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şi a primarului sectorului 4, Cristian Piedone.

Vocea protestatarilor de la Bucureşti s-a auzit şi peste Prut. Postul Publika TV a scris că românii au scandat "dreptate" şi "asasinii", în timp ce cereau demisia celor responsabili pentru dezastrul din club.

Jurnaliştii bulgari afirmă că demonstranţii au făcut apel pentru schimbări radicale în societatea românească, deoarece principalul motiv pentru tragedia din club este corupţia la toate nivelurile.

Și agențiile de presă internaționale au scris despre situația din România.

Agenţia France Press scrie că mişcarea de protest, organizată pe reţelele de socializare, a devenit un uriaş strigăt de contestare a Guvernului.

"Ponta, demisia!", "Oprea, demisia!", "Asasinii!", au strigat manifestanţii adunaţi în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Unii fluturau steagul găurit al României, simbol al revoluţiei împotriva regimului dictatorului Nicolae Ceauşescu, din urmă cu 25 de ani.

Associated Press a analizat cauzele care au dus la atmosfera tensionată din capitala României.

Furia împotriva Guvernului crescuse deja de ceva timp în România, guvern pe care mulţi îl percep ca fiind corupt, iar incendiul de vineri nu a făcut decât să pună paie pe foc.

Reuters a descris în detaliu starea de revoltă care domină protestele din Bucureşti.

Înfuriaţi din cauza unuia dintre cele mai mari dezastre ale ţării din ultimele decenii şi de modul în care autorităţile acordă licenţele şi inspectează localurile publice, protestatarii au purtat bannere cu inscripţii precum "Corupţia ucide" şi au strigat "Ucigaşii".

Pe de altă parte, agenţia remarcă şi spiritul de solidaritate de care au dat dovadă românii, care au stat la cozi uriaşe ca să doneze sânge.

Efectul Colectiv | Revolta a 25.000 de români: Jos corupția!

Efectul Colectiv | Proteste în mai multe orașe din țară

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri