Ambasadorul Franței: Nu trebuie să-i considerăm corupți pe toți politicienii. Acest lucru alimentează mișcările antidemocratice

Data publicării:
philippe gustin cu luca

România s-a angajat în ultimii ani, grație unor structuri ca DNA și ANI, să lupte împotriva corupției, eforturi care s-au dovedit fructuoase și care vizează nivelurile cele mai înalte. Exemplul trebuie să vină de sus, dar trebuie să se răsfrângă în întreaga societate și să se refuze situațiile de corupție din viața de zi cu zi, să nu mai poți plăti pentru a obține o diplomă sau pentru a evita o amendă”, a spus el.

Pentru mine nu există corupție mică și corupție mare. Există doar corupție. Și e cu atât mai grav cu cât este percepută ca fiind corupție mică, adică a devenit acceptabilă. E o problemă de mentalitate și va fi nevoie poate de ani, poate de secole”, adaugă Philippe Gustin.

El a amintit că și în Franța există corupție la nivel înalt și că, în timpul unu astfel de scandal petrecut recent, România a fost dată ca exemplu, deoarece îi obligă pe aleși și pe funcționarii publici să-și declare averile și interesele.

Pe de altă parte, ambasadorul spune că dorința de transparență în ceea ce-i privește pe politicieni și funcționari nu trebuie transformată într-o „suspiciune permanentă”.

Nu trebuie să-i mai acuzăm pe aleși de toate relele din lume și să îi vedem pe toți ca pe niște potențiali corupți. Iată ce alimentează mișcările antidemocratice care susțin că toți aleșii sunt corupți. Trebuie să fim foarte atenți cu acuzațiile pe care le aducem în viața de zi cu zi, trebuie în primul rând să aplicăm prezumția de nevinovăție atât timp cât nu există dovezi și nu s-a dat o sentință.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri