Animale mutilate de braconieri

Data publicării:
poza urs calculator

Animalele mutilate care se chinuie să supravieţuiască în mediul sălbatic au fost descoperite de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea. În zeci de cazuri ei au intervenit pentru a elibera urşi din laţuri.

„Ce este drept e că majoritatea capcanelor nu sunt puse pentru a captura urşi sau lupi, sunt puse pentru a bracona porci mistreţi, căprioare, cerbi”, spune Silviu Chiriac, specialist în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Focşani.

Medicii veterinari spun că şansele de supravieţurire ale animalelor rănite sunt minime.

Suferă până la moarte şi moartea nu este uşoară şi rapidă, este o moarte lentă prin slăbire. În momentul când slăbesc le scade şi imunitatea şi pot face tot felul de boli”, spune Cornel Gingăraşu, medic veterinar.

Pe de altă parte, localnicii din zonă se plâng că sunt terorizaţi de câţiva ani de urşi. Oamenii spun că animalele le intră în gospodării şi le omoară animalele.

„Mi-au omorît trei capre, o oaie, una mi-a luat-o în pârâu aici. Am fost şi eu atacat la mâini”, spune un localnic.

„Ce capcane să punem la urşi?! Noi chiar nu avem voie şi nu putem, că sunt foarte periculoşi, nu putem noi ca oameni să ne luptăm cu ei”, spune alt localnic.

Au fost chiar şi localnici atacaţi.

„M-a prins cu gura de picior şi de ici de burtă. Şi în timpul ăsta a venit şi m-a salvat câinele, de nu m-a omorât”, spune o persoană atacată de urs.

Autorităţile atrag atenţia că urşii sunt protejați prin lege.

E specie strict protejată. Nu este o idee bună deloc, să pună oameni capcane sau laţuri. Ei vor fi pedepsiţi, li se vor face dosare penale”, spune Alin Crintea, inginer la Asociaţia de Vânătoare Valea Râmnicului.

Braconajul se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi amenzi de la 5.000 la 2.5000 de lei. Anul trecut, în Vrancea au fost raportate 98 de cazuri de braconaj. Poliţia nu a oferit însă detalii despre câţi braconieri au şi plătit pentru faptele lor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri