Aplicaţie pentru situaţii de urgenţă

Data publicării:
urgenta isu 22 ian

Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată gratuit din Appstore şi GooglePlay. Utilizatorul trebuie să introducă un număr de telefon valabil, pentru a primi un cod de validare. După înregistrare, cei care folosesc aplicaţia pot trimite poze, clipuri video şi mesaje dacă sunt martorii unui incident sau dezastru.

Marele avantaj este faptul că imaginile transmise prin această aplicaţie îi ajută pe salvatori să stabilească locul în care trebuei să intervină, a explicat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „În secunda în care trimiţi orice informaţie, automat se transmite şi poziţia GPS a informaţiei respective. Asta înseamnă că dacă ai trimis o poză vine cu localizarea pozei respective şi o să vină în sprijinul nostru în anumite situaţii”.

Imaginile vor ajunge în doar câteva secunde la centrul de comandă al MAI, unde operatorii le vor alege pe cele relevante şi vor transmite informaţiile echipelor care intervin.

„Asta nu înseamnă că la fiecare accident trecem pe lângă el şi trimitem o poză. Nu ăsta este scopul. Scopul este dacă considerăm că e un motiv să trimitem o poză. E o cauză, e ceva ce se întâmplă. Uite, să o trimit, poate că îi ajută”, spune Raed Arafat.

Aplicaţia include şi un buton de apelare directă a numărului unic de urgenţă. Utilizatorii sunt rugaţi să folosească programul doar după ce au anunţat mai producerea unui eveniment.

„Important este că această raportare, şi asta trebuie să înţeleagă toată lumea, nu înlocuieşte apelul la 112. Apelul la 112 este apelul pentru declanşarea sistemului de urgenţă. Astea sunt doar informaţii suplimentare, care vin în sprijinul serviciilor de urgenţă”, a precizat şeful DSU.

Sistemul funcţionează şi în sens invers. Utilizatorii vor fi informaţi ori de câte ori există un eveniment în zona în care se află: „Vin alertele pe codurile meteo, pe diferite situaţii pe care le considerăm importante sau informaţii care trebuie să ajungă urgent la populaţie”.

Cei care trimit în mod repetat alerte false nu pot fi pedepsiţi, dar li se va bloca accesul la aplicaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri