Arena pierderilor naționale

Data publicării:
stadion

Arena Naţionala a adus din start o gaură uriaşă în bugetul local. Proiectat să coste 139 de milioane de euro, stadionul a ajuns până la urmă la 234 de milioane de euro! Alte două milioane de euro s-au dus pe cele şase (!) schimbări ale gazonului. Doar mentenanţa arenei va mai scoate din bugetul Capitalei încă şapte milioane de euro, până în 2018.

„Cu cât stadionul stă nefolosit, în special pentru fotbal, pentru că pentru acest sport s-a făcut, în primul rând, automat investiţia merge în minus”, spune Bogdan Socol, comentator sportiv.

În patru ani de funcţionare, Primăria Capitalei a încasat pentru evenimentele organizate pe Arenă, aproape patru milioane de euro, la cheltuieli duble.

Nu putem să spunem că Arena Naţională este un obiectiv profitabil. Nu a fost atractiv în ultimii patru ani pentru echipa naţională sau pentru echipele de club. Nu au fost foarte mulţi doritori pentru a organiza competiţii sportive”, a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

Primăria a închiriat stadionul şi pentru două concerte şi două evenimente politice. Pentru unul dintre ele, lansarea candidaturii lui Victor Ponta la Preşedinţia României, nu a primit nici acum banii.

Atunci când nu sunt jocuri, Arena Naţională ar fi trebui să genereze bani din tururi ghidate, restaurante şi magazine amenajate la interior. Numai că foarte multe dintre aceste spaţii sunt în continuare goale, iar restaurantele sunt deschise doar în ziua meciului.

Închiderea stadionului, din noiembrie anul trecut, a crescut pierderile. Cel puţin 20 de meciuri, care urmau să se joace aici ar putea fi mutate, adică un minus suplimentar de aproape o jumătate de milion de euro. Stadionul se închiriază cu 35.000 de euro pentru competiţiile internaţionale şi 25.000 de euro pentru cele interne.

Steaua a ratat organizarea a cinci partide din sezonul regulat, a unei semifinale de Cupa României şi a unei de Cupa Ligii. Dinamo a pierdut şi ea câte un meci de campionat, Cupa României şi Cupa Ligii. În plus, fiecare dintre cele două echipe ar fi urmat să joace alte cinci în playoff, pe Arena Naţională.

Cel mai bun contraexemplu este Allianz Arena, din Munchen. Construit cu 350 de milioane de euro, stadionul a fost achitat integral în doar nouă ani, faţă de 25 cât se estima iniţial. În ritmul actual, Arena Naţională va fi amortizată în 62 de ani!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri