Biserica Neagră, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Brașov, plină de buruieni și pietriș

Data publicării:
GettyImages-163511723

Proiectul de reabilitare și amenajare a curții Johannes Honterus a început în 2012. Lucrările trebuiau să se încheie în toamna acelui an.

„Prima etapă din proiect a fost cea a săpăturilor arheologice, după care ar fi trebui să urmeze înlocuirea reţelelor de utilităţi, aşezarea straturilor de suport şi, în cele din urmă, a pavimentului. Doar că şantierul arheologic s-a încheiat de-abia în anul 2013, iar a doua etapă din proiect nu a mai început niciodată”, spune Sorina Secelean, reporter Digi24 Braşov.

Aşa se face că astăzi, curtea monumentului este plină de buruieni şi pietriş.

Turiştii străini nu sunt derajaţi de aspectul zonei:

„Cred că arată foarte... rustic. E frumos să le păstrăm aşa cum erau pe vremuri, dă un aer mai istoric locului.”

„La cum arată acum, e mai aproape de istoria locului.”

În 2012, lucrările de cercetare arheologică au fost făcute cu bani de la Primărie şi Biserică. Doi ani mai târziu, autorităţile au încercat să obţină fonduri norvegiene pentru continuarea reabilitării, însă proiectul a fost respins.

Nu finanţau un proiect de reabilitare a unei curţi, ci şi o destinaţie a acelei curţi, împreună cu imobilele principale din acea curte, în cazul acesta fiind Biserica. Biserica are nevoie de amenajări, chiar lucrări la mai multe aspecte”, declară Richard Sterner, şeful Departamentului de Imobile al Bisericii Negre.

Se putea acorda finanţarea pentru această reabilitare. Rămâne să identificăm o altă sursă de finanţare”, spune Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

În proiect erau prevăzute pavarea cu pietriş fin şi piatră, reabilitarea rigolelor, montarea mobilierului urban și a corpurilor de iluminat public care să se încadreze în ansamblul arhitectural, dar şi repararea unor căi de acces. Biserica Neagră este vizitată de aproape 500.000 de turişti pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri