Bogdan Olteanu, noi explicaţii la DNA: a moştenit averea de la o bunică

Data publicării:
bogdan olteanu bnr digi

Fostul viceguvernator al Băncii Naţionale Bogdan Olteanu a fost scos astăzi din arest ca să poată aduce dovezi procurorilor că a primit o moştenire importantă de la bunica lui. Oamenii legii îl acuză că ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu şi au observat diferenţe între averea declarată şi cea reală.

Într-un răspuns transmis presei, avocatul lui Bogdan Olteanu precizează că averea moştenită de fostul viceguvernator provine, în cea mai mare parte, de la bunica sa, Ghizela Vass. Femeia a fost un important membru şi activist al Partidului Comunist. Arestată de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi trimisă într-un lagăr, ea a fost despăgubită, ulterior, de statul german. Din acea despăgubire ar proveni averea lui Bogdan Olteanu.

Bogdan Olteanu a ajuns în faţa procurorilor pentru a da explicaţii în legătură cu modul în care a dobândit averea, dar şi pentru a justifica în ce condiţii a primit moştenirea din partea bunicii sale Ghizela Vass.

Bunica lui Bogdan Olteanu a fost o persoană importantă în perioada regimului Comunist. S-a înscris în partid în 1933. După ce comuniştii au ajuns la putere, Ghizela Vass a devenit membru al Comitetului Central al PCR. A deţinut mai multe funcţii importante în partid: a fost şef al secţiei organizatorice, şef al secţiei relaţii internaţionale, dar a condus şi un grup de sprijin pentru lupta antiteroristă. După pensionare, în 1984, bunica lui Bogdan Olteanu a fost vicepreşedinte al Crucii Roşii. Ghizela Vass a murit în 2004, la 91 de ani.

„Toate zilele până la finalizarea acestui dosar vor fi apăsătoare şi grele. Eu îmi pledez nevinovăţia şi voi aduce argumente în favoarea nevinovăţiei,” a spus Bogdan Olteanu, fost viceguvernator BNR.

Un milion de euro e suma care, potrivit procurorilor, lipseşte din declaraţia de avere a lui Bogdan Olteanu. E, de altfel, milionul considerat mită primită de acesta de la Sorin Ovidiu Vântu. Potrivit declaraţiei de avere, fostul şef al Camerei Deputaţilor nu deţine terenuri şi nu are bijuterii sau opere de artă. Are, în schimb, o casă de 1000 de metri pătraţi, o maşină din 2007 şi 14.000 de lei în conturi. La capitolul datorii, fostul viceguvernator al BNR a declarat cinci credite bancare ce însumează peste un milion de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri