Englezii au strâns peste 27.000 de lire sterline pentru patronii magazinului românesc incendiat la Norwich

Data publicării:
magazin23

Magazinul din Norwich, în care se vindeau produse şi din Europa de Est, a fost incendiat în timpul nopţii. Atacatorii au spart întâi vitrina cu o cărămidă, după care au dat foc uşii de la intrare, care a ars complet.

Am investit tot ce aveam în acest magazin, sufletul, banii, tot ce aveam era în acest magazin. Am fost şocată şi supărată, nu puteam crede că cineva a putut să facă aşa ceva, pentru că a fost ceva intenţionat, nu un accident”, spune Andreea Abraham, fiica proprietarei.

În câteva ore, vestea a ajuns la urechile localnicilor. Înspăimântaţi, dar şi revoltaţi că aşa ceva s-a putut întâmpla în oraşul lor, s-au mobilizat să-i ajute pe proprietarii magazinului.

Aşa ceva este extrem de neobişnuit. Te întrebi dacă a fost vorba de un beţiv prost sau de cineva cu alte motive. Suntem pur şi simplu dezgustaţi de ceea ce s-a întâmplat, iar primul nostru gând a fost: Cum putem fi de ajutor?”, a declarat Eric Kirk, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor.

Am văzut la ştiri ce s-a întâmplat şi mi s-a părut dezgustător. Mi s-a părut normal să vin aici şi să văd dacă proprietarii sunt bine şi dacă pot să ajut cu ceva”, a spus Mary Lee, unul dintre zecile de voluntari care au ajutat la refacerea magazinului.

Proprietarii şi angajaţii romnâni au fost copleşiţi de generozitatea concetăţenilor din Norwich. Oameni care până acum le trecuseră pragul drept clienţi, vecini, dar şi oameni care nu auziseră niciodată de ei, au venit să dea o mână de ajutor.

Am fost şocată, nu-mi venea să cred. Toţi au sărit în ajutor, cu o cafea, ceai, m-au întrebat dacă am nevoie de ceva, de un loc unde să dorm, o haină, toată lumea a fost amabilă şi prietenoasă”, a povestit Maria Purgea, angajată a magazinului.

Iar cei care n-au reuşit să ajungă la magazin au făcut donaţii. 27.000 de lire sterline s-au strâns în mai puţin de o zi, bani ce îi vor ajuta pe români să-şi repună mica afacere pe picioare. Atunci când a fost lansată strângerea de fonduri, iniţiatorii şi-au propus să adune 500 de lire. În mai puţin de 24 de ore au fost donate 26.400 de lire, de la peste 2.100 de persoane.

„Cei care au acest magazin sunt prietenoşi şi muncitori. Soţia mea, care este originară din Bucureşti, şi cu mine iubim mâncarea românească autentică de acolo. Vă rog să ne contactaţi şi vom dona din timpul nostru, pentru a ajuta să punem din nou magazinul în ordine, prin muncă gratuită”, a scris Glyn Thomas pe pagina de internet unde a fost lansată strângerea de fonduri.

„Sunt un muzician local şi aş vrea să mă ofer să strâng nişte bani la un concert, dacă nu deranjează pe nimeni”, a scris şi Jon Christophers.

Iar dacă aceste dovezi nu erau suficiente să le arate că fac parte din comunitatea locală, i-a convins un marş de susţinere a imigranţilor stabiliţi în Norwich, la care au participat sute de persoane.

Românii au fost copleşiţi şi cu mesaje de susţinere. Panoul montat să acopere vitrina distrusă a fost acoperit cu bileţele prin care românii erau încurajaţi să rămână în oraş. „Sunteţi bineveniţi”, „Ne pare rău că treceţi prin aşa ceva” şi „Suntem alături de voi” sunt doar câteva dintre gândurile bune transmise românilor. Poliţia nu a reuşit deocamdată să-i identifice pe cei vinovaţi de vandalizarea magazinului şi nici nu a vrut să precizeze dacă incidentul este anchetat drept un act xenofob. Cert este că după referendumul prin care britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană, numeroşi imigranţi europeni au devenit ţinta agresiunilor fizice şi verbale.

MAE cere autorităţilor britanice să clarifice această situaţie

Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca având caracter discriminatoriu. În acest sens, prin intermediul Ambasadei României la Londra, MAE a solicitat autorităţilor britanice să clarifice această situaţie şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa cetăţenilor români din Marea Britanie”, scrie într-un comunicat al MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti mulţumeşte comunităţii de afaceri din oraşul britanic, care s-a solidarizat cu familia de români afectată de incident.

„Statul român urmăreşte să prevină, prin cooperarea cu autorităţile britanice, o eventuală escaladare a acţiunilor de intimidare la adresa cetăţenilor români şi îndeamnă cetăţenii români care au cunoştinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice competente, cât şi Ambasada României la Londra”, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri