București | Buget mare, dar fără bani de noi investiții

Data publicării:
bucur1

Bugetul de anul acesta al Primăriei Capitalei e aproape identic cu cel de anul trecut - puţin peste 4,1 miliarde de lei. Banii merg în patru mari direcţii. Peste 700 de milioane de lei înseamnă cheltuielile de funcţionare. Un miliard de lei ajunge la cele două regii falimentare, RADET şi RATB. Cam tot atât vor primi celelalte instituţiile ale municipalităţii. Iar pentru investiţii în oraş mai răman doar 1,2 miliarde de lei.

„Nu oferă un element de noutate sau investiţii noi majore pentru oraş. Este un buget de tranziţie. Este un buget care încearcă să oprească risipa banului public”, spune Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

Investiţii înseamnă mai ales terminarea proiectelor începute în anii trecuţi. Şoseaua Pantelimon va înghiţi anul acesta 118 milioane de lei. Ar trebui să fie suficient pentru ca lucrările să se încheie pe 1 iulie, cu o întârziere de doi ani. Alte 33 de milioane de lei sunt alocate pentru pasajul suprateran Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu, lucrare ajunsă la jumătate. Dar tot din banii de investiţii trebuie acoperite şi găurile din buget unde s-au pierdut fonduri europene.

Pasajul subteran de la Piaţa Sudului ar fi trebuit să fie gata la finalul anului trecut pentru ca primăria să-l poată finanţa aproape integral din fonduri europene. Cum lucrările nu au ajuns nici măcar la jumătate, municipalitatea trebuie să pună acum bani din propriul buget - aproape 100 de milioane de lei, pentru ca lucrările să se poată încheia.

În ceea ce priveşte şantierele noi, 2016 este un an sărac. Unul dintre puţinele exemple este în zona pasajului Mihai Bravu.

Aproape cinci milioane de euro va plăti primăria pentru consolidarea şi lărgirea podului de peste râul Dâmboviţa. În plus, vor fi construite şi două pasarele pietonale pe cele două laturi ale podului.

Tot anul acesta ar trebui să înceapă lucrările de lărgire a străzii Fabrica de Glucoză pentru intrarea A3 în Bucureşti, a pasajului suprateran de la Domneşti, peste Şoseaua de Centură, dar şi pentru construirea unui pasaj pietonal subteran în zona Eroii Revoluţiei.

În schimb, ca o noutate, Primăria Capitalei va aloca 136 de milioane de lei pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, de zece ori mai mult ca anul trecut. Însă Primăria are de achitat şi datorii de 330 de milioane de lei pentru credite luate în trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri