Primaria Capitalei vrea cu orice preţ să recupereze banii europeni pierduţi din cauza lucrărilor neterminate la timp. E vorba despre mai bine de 130 de milioane de lei pe care Primăria ar trebui să îi acopere din bugetul propriu deşi instituţia dă vine pe firmele care au câştigat respectivele lucrări. Primăria a declanşat deja un audit ca să vadă cine se face responsabil de pierderea banilor. Atât Astaldi, cât şi Romconstruct, cele două firme implicate în marile proiecte neterminate, au gasit scuze cu privire la întârzierile adunate. La Piaţa Sudului au fost puse pe seama a tot felul de cabluri apărute de nicăieri care au ţinut lucrările pe loc, în timp ce la Arcul de Triumf de vină sunt amortizoarele seismice care trebuiau comandate în Statele Unite şi a căror fabricaţie durează peste măsură.

Embed:

 

Ancheta începută de Primăria Capitalei va fi gata la vară şi ar trebui să arate ce s-a întâmplat în cazul a şase mari lucrări finanţate cu bani europeni. Sumele pierdute trebuie completate acum din bani de la buget.

„Vor fi identificaţi în mod clar cei responsabili de întârzieri şi de faptul că acele proiecte nu au fost realizate la timp. Este obligaţia municipiului Bucureşti, indiferent cine va fi primar atunci când se va termina această anchetă să se îndrepte împotriva acestor persoane pentru a recupera sumele pierdute din fonduri europene”, lexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

Cei mai mulţi bani s-au pierdut la pasajul subteran de la Piaţa Sudului, care trebuia terminat până în ultima zi din 2015. Din cele 127 de milioane de lei alocate, constructorul a decontat doar 18 milioane, deci s-a pierdut o finanțare de 25 de milioane de euro din fonduri europene. Dacă nu pune primăria acești bani, trebuie date înapoi și sumele deja decontate.

Italienii de la Astaldi au susţinut că s-a pierdut timp cu mutarea unor cabluri subterane care nu apăreau pe nicio hartă a primăriei. Aşa că pasajul va fi gata abia la vară, cu şase luni întârziere.

Dar cea mai problematică lucrare este cea care ar fi trebuit să pună Arcul de Triumf pe Arcuri. Lucrarea nu a putut fi recepţionată până pe 31 decembrie pentru că nu au venit încă amortizorii şi izolatorii seismici. Reprezentanţii firmei care face consolidarea spune că vina pentru întârziere este a primăriei, care atunci când a făcut caietul de sarcini a impus ca echipamentele seismice să fie aduse exclusiv din Statele Unite.

„Alea nici nu erau testate pentru piaţa europeană, să ne înţelegem foarte clar. Primăria trebuia să fie vigilentă de la început. Punct! Când li s-a admis şi tolerat asemenea proiect şi asemenea condiţie”, a declarat Vasile Turcu, acţionar Romconstruct.

Lucrarea bate acum pasul pe loc. În ţară au ajuns doar amortizorii, iar constructorul încă aşteaptă izolatorii seismici. „Sper că la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie să le avem, să le montăm. Eu dacă sunt vinovat vreau să plătesc. Dacă nu, nu plătesc!”, a mai spus Vasile Turcu.

Tot din cauza întârzierilor s-au pierdut bani şi la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, circuitul turistic de pe lacurile Floreasca şi Tei, dar şi în cazul ambulatoriilor spitalelor Foişor şi Victor Gomoiu.

În total, Primăria Capitalei va suporta din propriu buget aproape 132 de milioane de lei, investiții începute din bani europeni și neterminate în termen.    

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!