C.T. Popescu: De ce nu sesizează Klaus Iohannis Curtea Constituţională?

Data publicării:
cristian-tudor-popescu

Preşedintele Klaus Iohannis l-a criticat astăzi, public, pe premierul Victor Ponta pentru modul în care a ales să facă politică externă, spunând că primul ministru a plecat pe cont propriu în statele arabe.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit, la Digi24, despre reacţia preşedintelui. El a afirmat că, dincolo de cuvinte, Klaus Iohannis ar trebui să facă mai mult, respectiv să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa deciziei premierului de a nu organiza alegeri pentru mai multe consilii judeţene, primării şi pentru locurile rămase libere în Parlament.

În sfârşit, acum, domnul Iohannis bagă de seamă că trebuie să şi vorbească. Dar eu zic că trebuie să şi facă ceva. Şi i-aş sugera ce să facă. Păi vorbeam despre acea infracţiune pe care a comis-o Senatul României - sau cine va stabili justiţia că a comis-o – în momentul în care a obstrucţionat acţiunea justiţiei. Asta se numeşte obstrucţionarea justiţiei cu premeditare. Când au luat acea decizie împotriva Constituţiei – ştiau toţi ce scrie în Constituţie – şi l-au scăpat pe Şova de arest, în acel moment. Acum, ar putea domnul Iohannis să facă o sesizare la Curtea Constituţională pentru infracţiune. Pentru că acolo s-a produs o infracţiune”, a spus Cristian Tudor Popescu.

De asemenea, se mai produce o infracţiune. Domnul Iohannis ar putea să facă o sesizare la Curtea Constituţională pentru împiedicarea cetăţenilor la vot, pentru obstrucţionarea votului de către domnul Ponta şi guvernul său, în mod explicit. Pentru că pe data de 4 mai, potrivit legii, trebuia să aibă loc alegeri în trei mari municipii din această ţară, între care Sibiul domnului Iohannis, pentru posturile de primari, în 14 colegii parlamentare – 14 parlamentari e o cifră care poate să influenţeze echilibrul politic din Parlament. În cinci consilii judeţene nu se organizează alegeri. De ce? Pentru că nu vrea domnul Ponta”, a mai afirmat jurnalistul.

Domnul Ponta a spus: Domnule, eu nu fac. De ce? Pentru că nu sunt bani. Adică exact ca Boc”, a mai spus Cristian Tudor Popescu, amintind de momentul din urmă cu trei ani când Victor Ponta îl avertiza pe premierul de la acea vreme, Emil Boc, că, neorganizând alegeri, comite o faptă penală.

Asta face în clipa de faţă domnul Ponta: „Domnule, aşa vreau eu, consider eu că nu e oportun”. Cum adică să consideri că nu e oportun? Păi legea te obligă să faci lucrul ăsta. Şi, în ultimă instanţă, ce mai spune acest domn: „N-aveţi ce să-mi faceţi!”. Astea sunt argumentele lui. Or, după părerea mea, suntem într-un caz foarte limpede de obstrucţionare la vot, asemănător cu cel legat de diaspora de la alegerile din toamnă”, consideră jurnalistul.

Preşedintele Iohannis poate să sesizeze, cum a mai făcut. N-a mai făcut sesizări domnul preşedinte şi când nu era preşedinte? Când era doar preşedintele PNL a depus sesizări la Curtea Constituţională. De ce nu sesizează Curtea în legătură cu aceste două infracţiuni comise de persoane din Senatul României, în frunte cu domnul Tăriceanu, şi împiedicarea unui drept fundamental – dreptul la vot – de către domnul Ponta?”, a conchis Cristian Tudor Popescu.       

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri