Cristian Tudor Popescu: Dacă nema putirința, ce mai chichirez gâlceava, domnule?

Data publicării:
ctp2 1

În opinia editorialistului, paradoxal, e pentru prima dată când Republica Moldova o ia înaintea României. „Nu mai e în spatele nostru - că până acum ne-am dus în Republica Moldova cu sentimentul cu care se întorc românii în România venind din Republica Moldova: uite, domnule, că sunt și niște români care o duc mai rău decât noi! Reconfortant sentiment: acolo e mai rău decât în România! Ei, deci a fost mereu în urmă. Acum, e cu un pas în față. Ca-n bancul ăla: comunismul este cu un pas înaintea capitalismului și pasul ăla e groapa. Deci, acolo s-a produs implozia”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

El spune că „sistemul de non-valori din Republica Moldova a sfărâmat sistemul electoral și sistemul politic. Oamenii au votat tot ce se putea vota și au fost nu dezamăgiți, ci batjocoriți, scuipați, disprețuiți total. Celebrele partide, pe care le-am susținut și noi de aici, de la București, proeuropene, au furat un miliard din băncile Moldovei. Și atunci, nu mai poate, sistemul electoral în sine, care-i gol, el e tehnicitate, el nu mai poate să facă față acestei disoluții totale a autorității atât de stat, cât și morale mai ales. Acolo nu mai e politică, acolo deja e o luptă de clanuri mafiote. E ca-n Somalia acolo, cu toate că nu sunt nici jungle, nici deșerturi acolo, dar nu e nicio diferență în acest moment”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Întrebat dacă mai are cine să vină din urmă și să umple golul lăsat de această disoluție a sistemului politic, jurnalistul a făcut o paralelă cu situația din România:

Păi asta aștept de la România, în primul rând! Să vină în Moldova, dar să vină și în România! După fenomenul Colectiv, ce așteptăm, ce aștept eu anul acesta? Să apară formațiuni noi politice, nu neapărat partide, să apară candidați în alegerile locale și vin și spun acum: ar fi bine alegeri într-un singur tur la locale. Știți de ce? Pentru că pot să apară, dacă vor apărea, candidați noi, complet noi, nu primarii vechi, nu din partide, care ar putea să câștige într-un singur tur cu majoritate relativă, și care n-ar mai putea fi înfrânți în turul al doilea printr-o monstruoasă coaliție, pentru că turul doi asta e: se fac aranjamente între cei vechi. (...)”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Concluzia a venit într-o notă marcată de amărăciune: „Păi dacă nu suntem în stare să producem oamenii ăștia cinstiți, noi, tineri sau mai bătrâni, atunci? Dacă nema putirința, ce mai chichirez gâlceava, domnule?”

Citiți și:

Situația din Moldova, discutată în Consiliul rus de Securitate
Moldova, între două rele

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri