„Scriitorii din penitenciare” | Cărţile din închisori sunt de negăsit în biblioteci

Data publicării:
becali

Un cititor care vrea să afle istoria clubului Steaua scrisă de patronul ei, George Becali, de fapt un album ilustrat al echipei din Ghencea, nu ar fi putut găsi astăzi volumul la Bibiloteca Naţională. Din cele peste 300 de cărţi publicate de deţinuţi în ultimii doi ani doar trei pot fi consultate în acest moment la Bibliotecă, deşi conform legii ar fi trebuit ca în depozitele instituţiei să se afle câte şapte exemplare din fiecare titlu.

Doar câteva din sutele de cărţi publicate anul trecut de către deţinuţi au ajuns la Biblioteca Naţională a României până acum. Majoritatea editurilor nu au trimis copii conform legii. Reprezentanţii Bibliotecii au făcut deja reclamaţii.

În schimb la Biblioteca Naţională a ajuns un alt volum semnat de George Becali "Parlamentul Europei şi Parlamentul României".

„Eu mă sculam noaptea, scriam o ciornă, apropo de asta, fii atent, spune a scris Becali, nu a scris Becali... Eu am cerut judecătorului, conform legii, să îmi dea telefon mobil. Şi atunci, fii atent, eu ce făceam? Scriam, le trimiteam la avocat ca să le corecteze! Toate le am aici. Vezi? Aici sunt toate... Pac, pac, pac. Toate sunt în calculculator. Cărţile mele sunt în astea, nu le-am şters. Dacă vine procurorul, n-am scris eu cartea? E, na, că am scris-o, îi arăt că am scris-o eu,” spune Gigi Becali.

La Biblioteca Naţională a României este înregistrat ca scriitor şi Mihai Stoica, fostul manager al Steaua Bucureşti, cu volumul "Competiţia", dar şi cu o altă lucrare UEFA Europe League" care, înainte de a-i aduce faima, îl scuteşte de 30 de zile din pedeapsa primită în Dosarul Transferurilor.

Şi anul 2014 a fost prolific pentru scritiori aflaţi după gratii. Printre titluri: „Becali şi Steaua”, „Becali şi Politica”, „Muntele Athos-Patria Ortodoxiei”, toate de George Becali. Şi Cristian Borcea, fost preşedinte al Clubului Dinamo, a scris după gratii „Am fost preşedintele unui vis”.

Lucrările nu-s văzute cu ochi buni de reprezentanţii mediului academic.

De ce nişte oameni care au facut o faptă penală se crede că se îndreaptă scriind cărţi? Nu au fost condamnaţi că nu ştiau să scrie o carte. Nu îndrepţi omul scriind opere. Suntem într-o situaţie comică. Nu aş blama pe deţinutul care vrea să îşi scurteze pedeapsa scriind cărţi, ci mai degrabă prevederea din codul penal care permite asta,” declară Mihai Ghyka, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Din cele 20 de edituri pe care reporterii Digi24 au încercat să le contacteze, doar două au putut să confirme că şi-au făcut datoria şi au trimis exemplarele la Biblioteca Naţională. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri