Case distruse de alunecări de teren. Ajutoarele de la stat se lasă aşteptate

Data publicării:
casa

La sfârşitul lunii februarie, pământul a luat-o la vale în satul Bisoca, din Buzău. Odată cu el, şi casele a opt familii. Evacuaţi de nevoie, oamenii au trebuit să stea fie la rude, fie în containere.

Familia Neculai se află printre cei care şi-au văzut gospodăriile distruse. De jumate de an tot aşteaptă să primească un ajutor.

„Dacă ne-o ajuta, cum a zis că ne dă Guvernul și ne ajută, poate că ridicăm măcar o cameră și o bucătărie. Nu am vrea mai mult”, a spus un localnic.

Alţi localnici s-au împrumutat de bani ca să-şi repare locuinţele.

Autorităţile locale sunt neputincioase. Aşteaptă ca proiectul pentru refacerea caselor să fie aprobat de guvern.

„După ce am terminat proiectul pilot, l-am înaintat la Prefectură și, după aceea, la Rezervele Statului au zis ca nu au toate materialele care erau necesare în proiect. Am făcut modificările care s-au cerut, cu ajutorul proiectantului, atât cât s-a putut", a spus Gheorghe Beșliu, primarul comunei Bisoca, din județul Buzău.

Oamenii se tem că îşi vor petrece iarna tot în modulele metalice. Iar o asemenea perspectivă le dă fiori la propriu, mai ales că frigul vine repede, fiind zonă de munte.

„Putem sa ne trezim oricand cu o zăpadă și să ne sisteze lucrările”, a spus primarul comunei.

„În maxim 10 zile de la momentul în care hotărârea de Guvern este publicată în Monitorul Oficial, Rezervele Naţionale pot debloca aceste materiale şi le pot trimite către destinatari, la Bisoca”, a declarat George Sava, prefectul de Buzău.

Proiectul prevede construirea a opt case, cu o suprafaţă de aproape 100 de metri pătraţi fiecare. Investiţia se ridică la aproape 460.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri