Cazul poliţiştilor suspectaţi de viol readuce în discuţie problema testelor psihologice

Data publicării:
politie facebook

Fata a dispărut la începutul săptămânii dintr-un orfelinat din Perişoru. A fost găsită în Călăraşi, la 40 de kilometri distanţă, şi a fost cazată la un alt centru de plasament. Miercuri dimineaţa a fugit din nou.

„Îngrijitorul de serviciu a alergat-o, dar în zadar. În maximum 10 minute am anunţat poliţia, spunând că minora a părăsit instituţia”, a spus Tudora Nicolae, director executiv DGASPC Călăraşi.

Miercuri noaptea, doi agenţi de la ordine publică, de la IPJ Călăraşi, au găsit-o pe fată pe stradă şi ar fi urcat-o în maşină. În loc să o ducă la centru, s-ar fi oprit cu ea într-un parc, unde ar fi obligat-o să întreţină relaţii sexuale. Câteva ore mai târziu a ajuns la spital.

La ora 2.40 noaptea a fost adusă minora, fiind însoţită de o persoană care pretinde că o cunoaşte şi afirmând că prezintă dureri la un umăr, după ce a fost alergată într-unul din parcurile oraşului de persoane cunoscute”, a spus Laurean Ioniţă, purtător de cuvânt la Spitalul de Urgenţă din Călăraşi.

Medicii au fost cei care au anunţat poliţia, după ce au constatat că fata a fost victima unei agresiuni. A venit un al doilea echipaj de poliţie, care a predat-o centrului de plasament din oraş, în stare de şoc. Tânăra a povestit ce a patit, iar cei doi agenţi suspecţi au fost chemaţi imediat la audieri.

Este un gest regretabil. Poliţistul este persoana învestită cu autoritate publică să apere aceste valori, nu să le provoace”, a afirmat Dumitru Corna, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

„Dacă se confirmă, este o infracţiune care se numeşte viol, realizată de doi poliţişti şi vedem ce se întâmplă cu ei, au probleme cu capul, sunt tulburaţi, sunt în zona psihopaţilor sexuali sau e altă motivaţie”, spune Tudorel Butoi, psiholog criminalist.

Psihologii criminalişti spun că testele la care sunt supuşi anual poliţiştii ar trebui să depisteze comportamentele deviante, însă se fac prea rar şi, de multe ori, superficial.

„Din păcate, unele dintre examinările psihologice capătă un caracter rutinier, un caracter de obişnuinţă şi nu se duc până în profunzimea personalităţii. Aş face testările non-stop şi aş programa în fiecare zi sau săptămână, câte doi, trei poliţişti”, mai spune Tudorel Butoi.

Unul dintre poliţiştii acuzaţi de viol a mai avut probleme cu legea. În urmă cu doar trei săptămâni a accidentat cu maşina de serviciu un biciclist. Un martor a filmat întreaga scenă. Poliţistului i s-a întocmit dosar penal pentru vătămare, dar nu a fost suspendat din funcţie.

Poate că mai devreme ar fi trebuit să fie atenţionat de superiori să aibă un concediu de odihnă, să îi spună: Măi, poate ai obosit. În poliţia americană, cine vrea să intre face şi un test la poligraf şi acolo este întrebat, printre altele, dacă a violat vreodată pe cineva. Mai mult de jumătate dintre candidaţi nu trec de testul acesta”, a spus Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, cere demisia celor doi poliţişti.

„Indiferent de decizia pe care instanța de judecată o va lua, cei doi nu mai pot face parte din Poliția Română. Situația este intolerabilă și total nedemnă pentru calitatea pe care aceștia au avut-o", a declarat Gabriel Oprea.

Surse judiciare spun că pe hainele fetei s-au găsit urme biologice. Acestea pot deveni principala probă a acuzării, în cazul în care testele ADN vor stabili că acestea aparţin unuia dintre agenţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri