O treime din centrele de transfuzii nu au autorizație

Data publicării:
sange transfuzie-4

108 spitale publice din toată ţara și 34 private au unități de transfuzii neautorizate, arată datele unei anchete a ministerului sănătăţii.

Laurențiu Colintineanu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Fiecare unitatate care va fi dovedită 100 la sută că funcționează fără autorizație va primi un plan de conformare, termen maxim trei luni. La 1 noiembrie, ministrul Voiculescu a decis ca nicio unitate de transfuzie din această țară care nu are autorizație de funcțiune, respectiv nu a reușit să îndeplinească planul de redirecționare, nu va mai primi sânge, nu se mai pot efectua operaţii care necesită transfuzie.”

Pe listă sunt spitale mari din Bucureşti. Clujul sau Braşovul au cele mai multe centre de trasfuzii neautoritare. Şi în Iaşi un sfert dintre punctele de transfuzii din judeţ funcționează la fel, fără autorizație.

Liviu Stafie, director DSP Iași: „O parte dintre ele nu au încă dotarea necesară. Au frigider sau alegație frigorifică pentru congelarea plasmei , dar nu respectă întru totul caracteristicile tehnice, adică ce spuneam și mai înainte, sistemul de monitorizare automată a temperaturii, avertizarea auditivă și vizuală în caz de accidente , existența unui generator cu destinație specială pentru aceste aparate.”

Şi în Timiş, Dolj, Brasov sau Galaţi sunt probleme.

Ani Nistor, purtator de cuvânt DSP Galati: „Spitalul de Pediatrie Sf Ioan din Galați nu are această unitate de transfuzii autorizată încă, urmează să își depună documentația. Până în prezent nu a avut personal calificat și nici spațiu adecvat.”

Chiar cei care acreditează spitalele spun că procedurile sunt grele.

Vasile Cepoi, președinte ANCS: „Avem adrese făcute multe către Ministerul Sănătăţii în care am apreciat că este anormal ca un spital care are secţii de chirurgie, să funcţioneze fără unitate de transfuzii autorizată.”

Sunt şi centre care au autorizaţie dar nu au personal. De doi ani centrul de trasfuzii din Reşiţa nu are medic de laborator pentru că nimeni nu a venit la concurs.

Rodica Neaga, directorul Centrului de Transfuzii Reșița: „O parte din absolvenții care termină specializările pleacă în străinătate. O altă cauză pot să zic că nu îi interesează centrul de recoltare și atunci preferă să se îndrepte către sistemul privat.”

Singurul angajat al centrului este un medic generalist care ocupă și funcția de director. Centrul de transfuzii asigură tot necesarul lunar de sânge pentru spitalele din județul Caraș-Severin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...