Cine este Gelu Oltean, fostul şef al Departamentului Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne

Data publicării:
dipi

Numele lui Gelu Marin Oltean, fostul şef al Departamentului Informaţii şi Protecţie Internă - DIPI (fosta DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne, nu este lipsit de controverse, privind modul în care a ajuns să ocupe funcţii importante în structurile guvernamentale. Numele său este legat şi de cel al unui om de afaceri italian, acuzat de corupţie şi luare de mită.

Înainte de a veni „la centru”, la Bucureşti, Gelu Oltean a fost adjunct al şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi şeful structurii de Informaţii a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj. Promovările de care s-a bucurat în structurile MAI par să fi venit în contextul apropierii lui Gelu Oltean de primul şef cu nume celebru al Serviciului de Informaţii al Poliţiei (aşa-numitul „Doi şi-un sfert”, fosta unitate de informații a Internelor - UM 215): Virgil Ardelean, supranumit „Vulpea”.

În 1997, când mentorul său a fost numit şef la Poliţiei Capitalei, Gelu Oltean a devenit purtătorul său de cuvânt. Iar când Virgil Ardelean a fost numit şef al Doi şi-un sfert, Gelu Oltean l-a urmat în serviciul de informaţii al MAI.

Astfel, până la 45 de ani, Gelu Oltean a reuşit să deţină funcţii de conducere importante atât în domeniul informaţiilor şi protecţiei interne, precum şi al combaterii crimei organizate. El a mai fost director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi în perioada 2006-2009, iar în 2007 a fost coordonatorul echipei de poliţişti români trimişi în Italia pentru a colabora cu autorităţile locale în celebrul caz Mailat. Iar anul trecut, acelaşi Gelu Oltean a fost promovat prin decret prezidenţial la cel mai înalt grad profesional - cel de chestor principal de poliţie.

Toate acestea, în ciuda faptului că numele lui Gelu Oltean este legat de un controversat om de afaceri italian. Maurizio Creuso şi-a pierdut mandatul de senator în Italia, după ce în 1993 a fost cercetat şi condamnat pentru corupţie şi dare de mită. Acelaşi Maurizio Creuso i-ar fi cedat soţiei fostului şef DGIPI, în 2010, 5% dintr-o firmă a sa.

Potrivit unei decizii publicate luni seară în Monitorul Oficial, premierul Victor Ponta l-a eliberat din funcţie pe şeful DGIPI, Gelu Oltean, la cererea ministrului Afacerilor Interne, Gabriel OpreaPână la numirea în funcţie a noului şef al DIPI, conducerea va fi asigurată de un adjunct al lui Oltean, Gheorghe Nicolae, subsecretar de stat în cadrul aceluiaşi departament, precizează MAI într-un comunicat remis presei după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Gelu Oltean, experienţă profesională (sursa: dgipi.ro)

2012 - iulie 2014: director al DGIPI (mai nou, DIPI) din MAI.

2009 - 2012 : director adjunct în MAI

2006 - 2009: director al DGIPI din MAI.

Noiembrie - decembrie 2007: Ofiţer de legătură al MAI în Italia.

2002 - 2006: Consilier diplomatic, ataşat de Afaceri Interne în Italia.

Potrivit Declaraţiei de avere, el deţine împreună cu soţia sa un teren intravilan şi un apartament în Bucureşti, plus un autoturism Nissan Micra, fabricat în 2006.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri