Au intrat în vigoare codurile portocaliu și galben de ninsori și vânt puternic. Avertizările, valabile în aproape toată țara

Data publicării:
iarna ninsoare munte

Sursa foto: Mediafax

Actualizare 22.45.  A început deja să ningă la Iaşi, Vaslui şi Bacău, în Oltenia, precum şi în Capitală, iar ninsorile şi viscolul se vor extinde în următoarele ore în toată ţara. La ora 20 a intrat în vigoare atenţionarea meteorologilor - cod potocaliu pentru 10 judeţe din sudul şi estul ţării, cod galben în alte 25 de judeţe.

Autorităţile dau asigurări că nu vor fi luate prin surprindere şi vin cu cifre impresionante drept argument - sute de utilaje, tot atâţia oameni pregătiţi să intervină şi tone de antiderapant. În realitate, problemele au apărut încă dinainte ca avertizarea meteorologilor să intre în vigoare. 

Drumul judeţean 261A a fost blocat temporar. Pe diferite porţiuni s-au format suluri de zăpadă ce depăşesc 40 de centimetri. O mașină a rămas blocată în nămeți.

În acest timp, responsabilii cu deszăpezirea dădeau asigurări că totul este în regulă.

În momentul de faţă probleme majore nu sunt pe niciun drum judeţean”, spunea Costel Fotea, administratorul CJ Galaţi.

După ce a văzut imaginile filmate de echipa Digi24, administratorului Consiliului Judeţean Galaţi i-a pierit optimismul.

„Înseamnă că trebuie să trimitem un încărcător frontal să-l scoată pe cel de acolo”, a fost reacția lui.

Pe hârtie, autorităţile din Galaţi stau bine - reprezentanţii Consiliului Judeţean precizează că au 34 de utilaje gata să iasă pe teren şi 16 tone de material antiderapant.

În judeţul Brăila, lucrurile stau prost chiar şi din punct de vedere teoretic. Consiliul Judeţean nu a semnat un contract pentru deszăpezire, din cauză că vicepreşedintele instituţiei a fost reţinut pentru corupţie, în acelaşi dosar cu preşedintele Gheorghe Bunea Stancu. Licitaţia organizată de noua conducere a fost un eşec.

Este o problemă mai delicată și mai tristă pentru mine. Pe 3 decembrie nu s-a prezentat nimeni, s-au reluat procedurile și se va finaliza probabil, în săptămânile viitoare. Deocamdată ne descurcăm cu ce putem”, spunea Viorel Mortu, vicepreşedintele CJ Brăila.

Mai exact, curăţarea drumurilor judeţene va cădea în sarcina primăriilor care au contracte cu firmele de deszăpezire. În plus, echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt pregătite să intervină în orice clipă.

Au fost stabilite echipe de intervenţie de câte 10-15 militari, însoţite de câte un autocamion pentru a interveni punctual pe raza judeţului unde apar probleme”, a spus Ion Cristian, şeful ISU Brăila.

Şi în Argeş, pregătirile pentru codul portocaliu anunţat de meteorologi erau în plină desfăşurare astăzi.

„Noi așa spunem că pentru orice eventualitate, doamne fereste de mai rău, suntem totuși pregătiți. Avem peste 1000 de tone de material antiderapant în depozit pregătit, amestecat”, Ionel Stoichici director în cadrul companiei de drumuri, district DN 7.

Principala grijă a autorităţilor din Argeş este circulaţia pe Drumul Naţional 7.

Utilajele sunt pregătite să intervină cu antiderapant pe o porțiune de 60 de km. DN 7 este cel mai important drum din județul Argeș - face legătura între Autostrada Pitești -București și centrul țării.

Peste 400 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt gata să îi ajute pe oamenii care ar putea rămâne izolaţi sau ar putea avea alte probleme din cauza ninsorilor.

În Bacău, judeţ vizat de asemenea de avertizarea cod portocaliu, autorităţile spun că vor interveni eficient cu cele peste 500 de utilaje de deszăpezire din dotare.

Suntem pregătiți pentru orice”, a spus Iulian Manciu, șeful Bazei de Deszăpezire Răcăciuni.

„Ca noutate față de anul trecut, acum în această iarnă avem o autoșenilată care sperăm să nu o folosim, dar dacă se va impune vom interveni pentru a salva vieți omenești”, a spus și Andrei Grecu, purtător de cuvânt la ISU Bacău.

În judeţul Bacău au fost amenajate peste 14.000 de locuri de cazare pentru oamenii fără adăpost sau cei care rămân înzăpeziţi.

Actualizare 20.45. Toate porturile din Constanța - Midia, Mangalia, Constanţa Sud-Agigea şi Constanţa Nord au fost închise din cauza vântului puternic.

Actualizare 20.00. Vremea de iarnă grea revine în forţă. La această oră intră în vigoare avertizările meteorologilor de ninsori şi viscol pentru 35 de judeţe. În 10 judeţe din sud şi est e prevăzut un cod portocaliu. Pentru alte 25, este vorba despre o atenţionare cod galben. Ca întotdeauna, autorităţile dau asigurări că nu vor fi luate prin surprindere şi vin cu cifre impresionate drept argument: sute de utilaje şi tot atâţia oameni ar fi gata să intervină pe drumurile din toată ţara.. Meteorologii spun că trebuie să ne aşteptăm la căderi masive de zăpadă, iar severitatea avertizărilor meteo ar putea merge până la cod roşu, în următoarele zile.

Actualizare 12.50. „Suntem pregătiți să intervenim în orice situație”, a declarat Maria Buleandră, prefectul județului Buzău, pentru Digi24, referitor la codul portocaliu de ninsori și vânt puternic care va intra în vigoare în această seară în zece județe.

Actualizare 10.07.Directorul general al ANM, Ion Sandu, a declarat că, mâine, s-ar putea emite o avertizare cod roșu de viscol în județele Buzău, Ialomița (nord) și Vrancea (sud), în funcție de cum evoluează vremea. Vântul ar putea atinge viteze de 80 km/h. Atenționarea ar putea intra în vigoare de mâine dimineață de la ora 6.00 și până la amiază.

Ion Sandu a mai anunțat că, astăzi, în județul Mehedinți vor fi intensificări mari de vânt.

Meteorologii spun că se emite codul roșu, dacă vântul atinge 90km/h.

Ministrul Administrației și Internelor a recomandat persoanelor din zonele afectate să nu plece la drum, dacă nu este nevoie. În cazul în care deplasările sunt urgente, Gabriel Oprea a recomandat șoferilor să aibă rezerve de carburant, hrană și apă, pentru că există riscul de blocaje din cauza vremii.

Gabriel Oprea a mai spus că nu au fost semnalate persoane izolate sau dispărute și nici nu au fost închise drumuri.

De Revelion, în București s-ar putea înregistra temperaturi de până la -16 grade Celsius.

Urmăriți explicațiile meteorologului Maria Tomescu

 

În judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, precum şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, în a doua parte a nopţii de duminică spre luni şi în cursul zilei de luni, 29 decembrie, cantităţile de precipitaţii vor depăşi izolat 40...50 l/mp.

Vântul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Vă amintim că un cod galben va intra în vigoare în această seară, la ora 20.00, și expiră peste 24 de ore. Ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în jumătatea sudică a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi nordul Olteniei vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă. În Dobrogea, iar în prima parte a nopţii şi în jumătatea de sud-est a Munteniei, precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

În Muntenia, Moldova, Dobrogea şi estul Olteniei, vântul se va intensifica şi va depăşi la rafală 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

În sudul Banatului, în a doua parte a zilei de duminică, 28 decembrie, vântul va avea intensificări cu viteze de 60 – 70 km/h, după care va slăbi treptat în intensitate.





Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri