Patru oameni au murit, 35 de localităţi sunt afectate de inundaţii. Codul roşu a fost prelungit în Teleorman

Data publicării:
ploooi

Inundaţiile din ultimele zile au ucis patru oameni, printre care şi băiatul de 13 ani din Argeş luat de ape în timp ce încerca să treacă un podeţ. Cea mai gravă situaţie rămâne în Teleorman, unde codul roşu de inundaţii a fost prelungit până marţi, ora 18:00. 


ACTUALIZARE ora 16:00 Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat la comandamentul de urgență de la MAI că, dintre persoanele dispărute, patru au fost găsite decedate. Bilanțul victimelor creşte aşadar.

Totodată, numărul localităților afectate de devărsările de ape s-a redus, de la 86 la 35. Se acționează în zonele afectate cu 1500 de angajați ai MAI.

În urma acestor viituri și inundații nu am avut pierderi de vieți omenești imputabile modului în care a decurs intervenția forțelor noastre. Este regretabil că au fost vieți perdute”, a declarat Gabriel Oprea.

Dintre persoanele declarate inițial ca dispărute, au fost găsite, din păcate, decedate patru persoane. Numărul intervențiilor de căutare și salvare a unor persoane aflate în situații de pericol a ajuns la 576, iar cele pentru evacuarea apei din locuințe și gospodării a depășit 730”, a completat vicepremierul.

De asemenea, elicopterele SMURD au participat la trei misiuni.

Prim-ministrul Victor Ponta a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în misiuni de salvare și care au muncit în zilele de Paște.


ACTUALIZARE ora 15:25 30 de persoane sunt izolate în satul Beuca din județul Teleorman.

Peste 100 de persoane din județul Teleorman sunt în continuare cazate la rude după ce au fost evacuate din calea apelor. Zeci de kilometri de drumuri și aproape 2000 de hectare de teren sunt inundate. O situaţie gravă este şi în satul Beuca, unde 30 de locanici sunt izolaţi după ce râul Vedea a ieşit din matcă, potrivit ISU Teleorman.


ACTUALIZARE ora 15:00 Codul roșu a fost prelungit în județul Teleorman până marţi, ora 18:00. În zonele afectate a ajuns astăzi și vicepremierul Liviu Dragnea.

Bilanţul inundaţiilor, făcut astăzi de vicepremierul Gabriel Oprea mai arată că în ultimele zile 250 de oameni au fost evacuaţi, aproape 90 de sate au fost afectate de apele revărsate, iar lucrătorii de la ISU au avut 2.000 de intervenţii.

În Ialomiţa şi Prahova rămâne în vigoare codul portocaliu, iar în judeţele Brăila şi Ilfov - codul galben.


ACTUALIZARE ora 12:00 A treia victimă a inundaţiilor este copilul de 13 ani dispărut duminică seară, găsit mort de pompieri după mai multe ore de căutări. El căzuse de pe un podeţ într-unul din afluenţii râului Teleorman, umflat de ploile din ultimele zile.


ACTUALIZARE ora 11:00 Codul roşu a fost prelungit pentru judeţul Teleorman până la ora 22, informează Administraţia Bazinală Argeş Vedea.

Codul roşu în judeţele Prahova şi Olt a fost vigoare până la ora 12.

De asemenea, este cod portocaliu în Ilfov, Olt, Dâmboviţa şi Giurgiu, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, la bilanţul oficial prezentat la ora 11 în conferinţa de presă. Iată principalele declaraţii ale oficialului:

- Cinci persoane au dispărut în Olt şi Prahova ca urmare a traversării voluntare a unor cursuri de apă, în ciuda avertismentelor de pericol ale autorităţilor.

- Două dintre aceste persoane au fost găsite decedate, în Olt şi Prahova.

- Copilul dispărut în Surduleşti, Argeş, este căutat în continuare.

86 de sate şi comune sunt afectate de viitură. 248 de persoane au fost evacuate, 1500 de animale salvate. 20 de misiuni de salvare s-au făcut cu aeronave.

Ministrul a ţinut să îi asigure pe cei evacuaţi că autorităţile vor avea grijă de ei, după ce aceştia au opus rezistenţă în faţa intervenţiei pompierilor. Întotdeauna viaţa trebuie să fie pe primul loc, a spus Oprea.


ACTUALIZARE ora 10:12 Ploile se întorc de marţi, informează meteorologii.

ACTUALIZARE ora 10:00 Comitetul strategic de monitorizare coordonat de ministrul Oprea, menit să gestioneze toate evenimentele deosebite din perioada Paştelui, a funcţionat permanent, spune la Digi24 Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI. S-a decis realocarea de forţe şi mijloace din judeţe neafectate în zonele cu probleme, a precizat aceasta.

Se acţionează cu 1400 de jandarmi şi poliţişti pentru limitarea efectelor produse de inundaţii, în special în Olt şi Teleorman, a mai spus Monica Dajbog.

ACTUALIZARE ora 9:15 Vârf maxim de viitură se înregistrează pe râul Vedea, la confluenţă cu râul Teleorman, şi se va menţine pe tot parcursul zilei, anunţă Administraţia Naţională Apele Române într-un comunicat remis Digi24.ro. Viitura s-a format pe râul Vedea în cursul nopţii şi, în acest moment, se propagă în aval de Alexandria.

Echipele acţionează cu utilaje şi oameni, acordând suport autorităţilor locale şi IJSU. În cursul nopţii, s-au întărit liniile de apărare cu saci şi s-au supraînălţat digurile cu saci de nisip cu până la 30 cm în vederea protejării localităţilor. Conducerea ANAR se află pe teren pentru supervizarea situaţiei de la faţa locului şi luarea de măsuri suplimentare de apărare a populaţiei şi a bunurilor, se mai arată în comunicat.

Râul Vedea se află la limita de tranzitare a digurilor şi pot apărea probleme chiar şi pe sectoarele îndiguite.

Codul roşu este valabil pe râul Vedea, aval confluenţă cu râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Ştorobăneasa, Smardioasa, Cervenia, Frumoasa, Conţeşti, Bragadiru, Bujoru şi Năsturelu.

De asemenea, se menţine cod roşu pe Râul Câinelui, sectorul amonte SH Vartoapele – confluenţa cu râul Vedea, judeţul Teleorman până la ora 12:00, pentru comunele: Siliştea Gumeşti, Ciolăneşti, Necşeşti, Vârtoape, Călineşti şi Mavrodin.

 

Teleorman

15 case şi anexe gospodăreşti din comuna Ştorobăneasa au fost inundate după ce un dig natural s-a rupt. Prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, spune la Digi24 că patru diguri sunt supravegheate, în condiţiile în care cotele de atenţie au fost depăşite cu 10-15 centimetri în două dintre ele, iar islazul şi culturile sunt ameninţate de ape.

Ioana Magereanu, primarul localităţii, a explicat că în Ştorobăneasa apele râurilor Teleorman (aflat duminică sub cod roşu) şi Vedea se întâlnesc, motiv pentru care riscul de inundaţii este în continuare ridicat.

100 de forţe de la ISU şi jandarmi acţionează în Teleorman, în condiţiile în care apele râului Vedea sunt încă ameninţătoare.

După inundaţiile de duminică, fântânile sunt deja contaminate. Evaluările vor fi făcute după centralizarea situaţiei de către Direcţiile Sanitare, a mai spus prefectul de Teleorman.

Olt

La Icoana, în judeţul Olt, pompierii aproape i-au forţat pe oameni să plece din casele ameninţate de revărsarea râului din localitate. Unii dintre ei nu au putut fi convinşi însă sub nici o formă să îşi abandoneze animalele şi bunurile.


Prahova

Zeci de gospodării au fost inundate aici după ce râul Teleajen a ieşit din matcă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere pentru că, spun ei, în zonă nu a plouat foarte mult în ultimele zile. Viitura mare a venit însă dinspre munte şi le-a distrus toată recolta din acest an.

Apele au făcut şi o victimă în judeţul Prahova. Un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani a alunecat în Bucovel. Timp de trei ore, salvatorii au încercat să dea de urma sa, dar au întrerupt acţiunea când s-a întunecat. Ei spun că şansele ca acesta să mai fie în viaţă sunt minime, dar reiau căutările luni dimineaţă. Copilul bărbatului, în vârstă de cinci ani, a fost găsit pe mal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri