#Colectiv | Dincolo de durere, după şapte luni

Data publicării:
Altar Colectiv Bucuresti Octav Ganea 027

30 octombrie 2015. Asistenta Andreea Niculae era în tura de noapte a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. O imagine o va urmări de atunci întreaga viaţă: a celor patru tineri arşi pe care i-a însoţit la spital, într-o singură ambulanţă.

Aş fi vrut să-i ştiu bine... Aş fi vrut să-i ştiu bine şi... Deja se anunţa un număr mare de decese. Din punct de vedere uman, ne-a afectat pe toţi. Ăsta a fost şi motivul pentru care am încercat să aflu. N-au fost toţi bine din păcate”, povesteşte Andreea Nicolae.

Pe doi i-a pierdut repede. O fată s-a prăpădit în doar câteva ore, iar o alta - peste câteva săptămâni, în Germania. I-au mai rămas doi cărora le purta de grijă. Nu a vrut însă să le deranjeze cu întrebări familia.

Mă duceam şi întrebam, n-am intrat niciodată la ei, nu i-am abordat niciodată la spital, nu m-am dus să-i văd efectiv, dar întrebam la registratură. La triaj, existau liste care se actualizau zilnic cu evoluţia lor şi acolo întrebam”, spune asistenta.

Unul este Alex Plîngu. Nici el nu va uita niciodată ajutorul asistentei. Era a şaptea ambulanţă de al cărei echipaj Alex s-a rugat să îl ducă la spital.

Mi-a zis să am grijă de persoana de pe scaun, ea având grijă de cei mai gravi, tipa care era pe targă, care, mai târziu am aflat că a decedat, din păcate. Iar pe cealaltă persoană... Îi spuneam, o minţeam că ajungem, deşi nu ştiam unde ne aflăm”, îşi aminteşte Alex Plîngu.

A fost doar una din legăturile de suflet care s-au creat în acele zile între pacienţi şi cadrele medicale.

„Suntem o familie. O aud pe doctoriţa mea, Mihai, care-mi spune: Băi, prăpăditule, ce mai faci? Fiind slab, tot mă forţau să mănânc, că nu aveam poftă de mâncare”, spune tânărul.

Doctoriţa despre care vorbeşte este Anda Mihai.

Era un copil aşa de slăbuţ, era un prăpădit, aşa, tot timpul trebuia să-l susţinem. O terapie vacuum, care este inovatoare şi destul de greu tolerată de pacienţi, şi a tolerat această terapie pentru mine, că era foarte greu”, spune acum Anda Mihai, medic primar de chirurgie plastică la Spitalul Bagdasar-Arseni.

64 de tineri şi-au pierdut viaţa în urma tragediei din Clubul Colectiv. Alţi 120 au supravieţuit rănilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri