Conflict între ANAT şi MAE privind situaţia plajelor din Bulgaria. Agenţiile de turism acuză ministerul că a dezinformat populaţia

Data publicării:
varna beach bulgaria wallpaper-wide

ANAT cere autorităţilor române, într-un comunicat de presă, o reacţie fermă care să confirme situaţia din Bulgaria pentru a putea informa şi acţiona corect faţă de românii care şi-au cumpărat vacanţe pe litoralul bulgăresc.

„Informaţiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calităţii apelor pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna şi Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetaţi sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populaţie şi pentru turiştii care aleg să-şi petreacă concediile în ţara vecină", se arată comunicatul ANAT.

Sursa citată menţionează că o singură zonă, Plaja Ofiţerească din oraşul Varna, a înregistrat depăşirea normelor admisibile, autorităţile bulgare impunând interdicţia temporară de îmbăiere în acest loc.

Prim – vicepreşedintele ANAT Alin Burcea, a declarat la Digi24 că „o ştire relativ inofensivă” a fost transformată „din ţânţar armăsar”.

Suntem extrem de supăraţi pentru că MAE a preluat joi o ştire a departamentului de sănătate din Varna, relativ inofensivă, ştire a fost transformată, a apărut pe piaţa din România că litoralul bulgăresc este infestat de microoganisme. Guvernul bulgar a reveni cu o declaraţie vineri, dar MAE nu s-a grăbit să preia această clarificare edificatoare.

Aşteptăm ca luni MAE să preia aceste informaţii, e bizar că ce e dramatic preiau, iar ce este corect nu le preiau.

Au fost probleme la agenţiile din România”, a spus Burcea. 

ANAT menţionează că o singură zonă, Plaja Ofiţerească din oraşul Varna, a înregistrat depăşirea normelor admisibile, autorităţile bulgare impunând interdicţia temporară de îmbăiere în acest loc.

Agenţiilor de turism din România le-au fost deja trimise adrese oficiale cu această înştiinţare de către Inspectoratele de Sănătate din zonele cercetate, tocmai pentru a-şi anunţa turiştii. Mai mult, în 5 iulie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de staţiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin şi Elena, Sunny Day şi Riviera, arată ANAT.

„Anunţăm că informaţiile apărute în presă şi ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun studiu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituţii oficiale. Aşa cum am anunţat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pericol turiştii pe coasta bulgărească a Mării Negre”, se arată în comunicatul oficial al celor două instituţii din Bulgaria.

În ceea ce priveşte declaraţiile privind infestarea cu hepatita A, autorităţile bulgare nu au confirmat această informaţie. Atât agenţiile de turism româneşti, cât şi turoperatorii europeni şi-au informat turiştii cu privire la zonele în care scăldatul este permis.

MAE: Riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna

„În continuarea informărilor de presă privind riscul ca apa mării de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre să fie contaminată cu virusul hepatic A, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A și recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de șeful secției de hepatologie de la spitalul "Sf. Ivan Rilski" din Sofia și preluate de numeroase agenții de presă și publicații bulgare, la 30 iunie 2014.

(VIDEO - Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe)

Pe această bază și având în vedere comunicatul oficial al Inspecției Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenționarea de călătorie din dimineața zilei de 4 iulie 2014.

MAE a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informații oficiale autorităților bulgare. Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziția oficială atât a spitalului "Sf. Ivan Rilski" din Sofia cât și a Ministerului bulgar al Sănătății în legăturã cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea "Informației actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mãrii Negre" a Ministerului bulgar a Sănătății din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informații din partea autorităților menționate.

Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătății, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna și nu sunt afectate alte stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situația în colaborare cu autoritățile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodicã atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie - Alerte de călătorie”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe. 

A fost o avertizare corectă, preluând integral informaţiile oficiale. Au fost mai multe încercări repetate, fără succes, promovate de ambasada României la Sofia de a prelua şi de la Ministerul Sănătăţii informaţii care să confirme această chestiune. A fost mult timp în care nu s-a primit răspuns şi nu puteam să pierdem timpul şi câtă vreme inspecţia de sanatate de la Varna a zis că în această zonă e risc integral aceste informaţii au fost aduse la cunoştinţa opiniei publice româneşti”, a declarat Titus Corlăţean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri