Controale la toate hipermarketurile din țară. 12 tone de mezeluri au fost retrase de la raft și din depozite

Data publicării:
salam parizer supermarket-1

Actualizare 19:15: Trei firme româneşti din Braşov, Mureş şi Sibiu sunt suspectate că ar fi adus din mai multe ţări europene resturi alimentare de mezeluri nevândute şi cu termenul de valabilitate depăşit. Le-au reambalat şi le-au pus un termen fals de valabilitate, după care le-au distribuit în marile lanţuri comerciale.

Tone de mezeluri cu termen de valabilitate fals

16 tone de carne verificate

ANPC a verificat 222 de magazine

Total amenzi: 370.000 lei


Actualizare 17:30: De aproximativ o oră, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și cei ai ANPC au încheiat controlul la fabrica din Brașov. Nu au fost găsite nereguli în ceea ce privește linia de producție, în schimb au fost gpsite deficiențe la etichetare. Fabrica a fost amendată cu 2.000 de lei.

Piaţa mezelurilor din România

Valoare: 800 de milioane de euro pe an

Producători de mezeluri: 400 de companii

Cantitate de carne consumată

Un român consumă 10-12 kg de mezeluri pe an

Românii cumpără câte 200-300 de grame de mezeluri, de trei ori pe săptămână

Românii preferă hypermarketurile

9 din 10 români îşi fac cumpărăturile în hypermarketuri

SURSĂ: Studiu GFK, 2013


Toate hipermarketurile din ţară sunt controlate la această oră de inspectorii ANPC. Lanţurile de magazine sunt bănuite că au pus la vânzare produse expirate din carne, care au fost reambalate şi etichetate la o fabrică din Braşov. Controalele au început încă de ieri, când peste 6 tone au fost retrase și au fost date amenzi în valoare de peste 77 de mii de lei.

Totul a pornit de la o reclamaţie la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. Inspectorii au mers pe teren şi au descoperit că plângerea a fost reală.

Mai exact, ei au constatat că lanţul de magazine reambala rămăşiţe de mezeluri şi capete de salamuri cu puţin timp înainte de data de expirare. După ce erau reambalate, acestea erau puse, din nou, la vânzare, cu o dată nouă de expirare.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat un control tematic ce a avut ca obiect verificarea calităţii şi conformităţii unor produse alimentare - salam feliat, capete de salam, precum şi felii de şuncă ambalate, produse care aveau data durabilităţii minimale depăşită şi modificată de către ambalator. Produsele se aflau la comercializare într-un lanţ de supermarketuri din toată ţara. […] Produsele ambalate în vid aveau data durabilităţii minimale modificată de ambalator, având data durabilităţii minimale depăşită de aproximativ 2 luni”, transmiteau joi cei de la ANPC într-un comunicat.

Reprezentanţii firmei din Braşov care ambala şi eticheta produsele din carne expirată au mers astăzi la sediul OPC. În faţa presei nu au recunoscut că vindeau mezeluri cu termen de valabilitate fals.

Comisarii ANPC spun însă că au găsit în depozitele fabricii patru tone de mezeluri expirate şi etichetate cu termen de valabilitate fals. În plus, reprezentanţii firmei le-ar fi recunoscut că cumpărau paleţi de carne expirată din Germania, iar în fabrica lor feliau produsele, le reambalau şi le vindeau în supermarketurile din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri