Costinești, stațiunea tineretului și a gunoaielor

Data publicării:
costinesti captura

Pe celebra plajă de la Obelisc, din staţiunea Costineşti, turiştii stau la soare printre miile de peturi aruncate pe nisip şi printre resturi de mâncare sau maldăre de saci cu gunoi.

„Suntem în tabără cu copiii şi avem o grămadă de activităţi. Nu le putem desfăşura aşa cum trebuie pentru că este foarte murdară, sunt cioburi, ar trebui făcut ceva”, se plânge o turistă.

Această plajă din centrul Costineştiului, de 65.000 de metri pătraţi, este administrată de un singur operator privat. Întreţinerea ei costă în jur de 2.000 de lei zilnic. „Facem o primă curăţare seara, după plecarea turiştilor şi înseamnă vreo trei remorci de gunoaie. Spre dimineaţă refacem din nou traseul undeva înainte de amenajarea plajei”, spune Horia Constantinescu, administratorul plajei.

A doua zi, însă, nu se vede nimic! Plaja este la fel de murdară. Aşa a ajuns Costineştiul să conducă în clasamentul celor mai murdare plaje de pe litoralul românesc. Staţiunea tineretului este urmată, în clasament, de o plajă din Vama Veche şi de o alta din Mamaia Nord. O spun voluntarii proiectului Green Pact, care au inspectat tot litoralul - 97 de kilometri, de la Vama Veche, până la Corbu.

Tot în nordul staţiunii Mamaia se află însă şi cea mai curată plajă. 15 oameni au grijă, în fiecare zi, ca cele două hectare de nisip să arate impecabil. „În fiecare dimineaţă, plaja este aranjată cu un tractoraş care greblează şi aranjează nisipul şi avem permanent oameni la curăţenie care strâng deşeurile din oră în oră”, spune Răzvan Dobre, directorul de vânzări al hotelului care administrează plaja.

Voluntarii organizaţiei neguvernamentale spun că, anul trecut, de pe fiecare metru pătrat de nisip de pe litoralul românesc au fost adunate şase kilograme de deşeuri.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri