Costurile grevei de două ore de la ROMATSA

Data publicării:
EFECTE GREVA CONTROLORI TRAFIC MEDIAFAX

Deși fusese anunțată de o săptămână, greva de două ore a controlorilor de trafic a reușit să creeze confuzie în aeroporturi. Pasagerii spun că nu au fost anunțați de companiile aeriene despre protest.

- Eu, de când am auzit știrile la TV că va fi grevă, am sunat încontinuu la aeroport, am sunat și la compania de zbor, nimic nu era oficial.

- În America asta este, te anunță prin SMS dacă e vreo problemă, cu cel puțin 6 - 8 ore înainte. Azi dimineață ne-am uitat pe internet, totul era OK.

Una dintre principalele revendicări ale angajaților ROMATSA a fost reducerea vârstei de pensionare. Controlorii de trafic spun că la un moment dat nu mai pot face față stresului din turnul de control.

- Să ajungem la o vârstă de pensionare civilizată, care să nu afecteze siguranța traficului, respectiv 55 de ani. Am 47 de ani. Sper să ajung să ies la pensie la o vârstă decentă, care să nu afecteze siguranța pasagerilor.

- Trăim cu sabia deasupra capului, fiecare zi din cauza stresului, a unei meserii în care nu ai voie să greșești. Un controlor de trafic de rută, un controlor dirijează 400-500 de avioane pe zi.

Este o responsabilitate uriașă, plătită pe măsură. ROMATSA are în jur de 1.500 de angajați, din care 600 sunt controlori de trafic. Salariul lor mediu trece de 4.500 de euro pe lună.

În același timp, angajații ROMATSA au contestat și organigrama prea stufoasă a regiei, nemulțumire pe care și-au exprimat-o și când au pichetat în primăvară.

O altă nemulțumire este lipsa contractului colectiv de muncă.

Gabriel Tudorache, lider de sindicat ROMATSA: De la 1 iunie nu mai avem contract colectiv de muncă, iar presiunile și amenințările la adresa angajaților, a reprezentanților sindicali în special, continuă. Ce se întâmplă acum depășește orice limită normală.

Directorul ROMATSA, Ion Aurel Stanciu, spune că nu există un contract colectiv de muncă pentru că sindicatele au fost inflexibile la negocieri și au cerut pur și simplu prelungirea cu încă un an a condițiilor din precedentul acord. El a făcut și o estimare a pierderilor pe care le-a provocat greva de astăzi pentru ROMATSA: 250.000 de euro.

În timpul protestului, președintele Consiliului de Administrație al ROMATSA, Marcel Pârvu, și-a anunțat demisia fără să ofere prea multe explicații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri