Covrigii sunt ieftini, dar nu și sănătoși

Data publicării:
14122012 20covrigi-38652

Făină, drojdie, sare şi apă. Se frământă bine, până se face aluatul. Apoi, mai multe mâini dibace modelează coca în forma de covrig. Sunt fierţi câteva minute în apă cu zahăr şi daţi prin mac şi sare sau prin susan. Câteva minute prin cuptorul încins, iar la celalalt capăt ies covrigii rumeni şi tocmai buni de mâncat. Şi sunt cumpăraţi cu miile în fiecare zi, atât de la covrigăriile de pe stradă, cât mai ales la metrou, dimineaţa, pe drumul de acasă la serviciu.

Covrigul cu mac şi sare este de ani de zile micul dejun preferat al românilor. Dar, din cauza crizei, a ajuns și prânz și cina pentru mulți dintre noi.

Valoarea nutritivă a covrigilor este zero

Un meniu nu tocmai sănătos, avertizează medicii. Valoarea nutritivă a covrigilor este zero. Adică organismul nu-şi poate extrage necesarul de vitamine şi fibre de care are nevoie în ciuda faptului că un covrig mâncat pe fugă oferă senzaţia de saţietate. Iar ingredientele din care sunt făcuţi nu sunt tocmai cele mai sănătoase.

„Este un aliment rafinat, fără fibre, vine eventual şi cu zahăr dacă este fabricat după sistemul tradiţional, dacă e ars poate să aibă şi puţină acrilamidă care este uşor cancerigenă, dar nu se întâmplă nimic dacă mâncăm unul pe zi”, spune dr. Corina Zugravu, medic nutruționist.

Excesul e cel care dăunează sănătăţii. În cantităţi mari, un meniu cu mulţi covrigi ne poate da peste cap şi pancreasul. La fel, intestinul gros are de suferit în cazul în care obițnuim să mâncăm des produse obţinute din făină albă, rafinată.

Însă, la fel de dăunătoare pentru sănătate sunt şi produsele de patiserie, care sunt pline de grăsimi saturate. De aceea, doctorii recomandă moderaţie de fiecare dată când vrem să mâncăm covrigi sau pateuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri