Cozile umilinței. O simplă adeverință de asigurat se obține în două săptămâni

Data publicării:
icon 2-1

Mioara Alfares s-a pensionat pe caz de boală și pentru a se interna în spital avea nevoie de o adeverinţă care să arate că este asigurată în sistemul de stat. Iar această adeverinţă, eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate, trebuie adusă la spital. De două săptămâni, femeia este pusă pe drumuri şi stă la cozi ca să obţină această hârtie.

Am fost la circa financiară în sectorul 1 să scot adeverință de venit și mi s-a făcut rău acolo, mi-a dat cineva o linguriţă de zahăr”, povestește Mioara Alfares.

Ea a depus dosarul în data de 10 martie.

Acum suntem în 26. Acum 16 zile”, spune ea.

Iar acesta este doar primul pas pentru a face rost de toate documentele de care are nevoie pentru a obţine o simplă adeverinţă de asigurat.

Drumul pentru a obţine o adeverinţă începe la Casa de Asigurări de Sănătate. În mod normal procedura durează zece zile. În schimb, majoritatea oamenilor sunt trimişi mai întâi la Fisc pentru a-şi completa dosarul.

La Administraţia Fiscală, pacientul pensionar trebuie să obţină dovada că şi-a plătit asigurările în ultimii cinci ani.

Pentru a avea dosarul complet, solicitantul trebuie să facă un drum şi la Poştă, de unde va cumpăra 5 timbre fiscale în valoare de 20 de lei, apoi drumul continuă.

Aproximativ două săptămâni a durat întreaga procedură prin care persoană reușește să obțină adeverința prin care se certifică faptul că este o persoană asigurată. Cozi interminabile și timp pierdut pentru oamenii care au și probleme de sănătate.

Scenariul este valabil în fiecare zi pentru mii de pensionari sau şomeri, deşi statul a cheltuit 120 de milioane de euro pentru un sistem informatic ce ar trebui să simplifice toate aceste operaţiuni. Până şi reprezentanţii Caselor de Asigurări de Sănătate spun că de multe ori pacienţii sunt trimişi inutil la ghişee.

„Ne adresăm furnizorului, iar el interoghează sistemul informatic unic integrat şi dacă primeşte mesajul că persoana nu este asigurată, abia atunci ar trebui să-l îndrume spre Casa de Asigurări să vedem ce se întâmplă”, explică Cristina Călinoiu.

Dacă pentru cei din oraşe distanţele sunt rezonabile, românii de la sate au de străbătut kilometri întregi ca să obţină adeverinţa de asigurat. Sediile celor două instituţii unde trebuie să ajungă sunt, de cele mai multe ori, în localităţi diferite.

Pierdem foarte mult timp, dar ce putem face”, spune o pacientă care a mers 22 de kilometri de la Grăniceşti la Siret.

În aceeaşi situaţie sunt aproximativ 3.000 de suceveni care trebuie să meargă la sediile Administraţilor Fiscale de care aparţin şi apoi să vină în Suceava la Casa Judeţeană de Asigurări, în unele cazuri oamenii fac şi peste 100 de kilometri pentru această adeverinţă.

Paznicul suplinește rolul de birou de informații

Un calvar e să mergi și la cadastru în București. Durează zile întregi și să obții o informație și nici măcar o taxă de urgență nu urgentează cu adevărat problema.

Discuție reporter-angajat cadastru:

„-E coadă?

-E ca la balamuc

-Încurajator, nu?

-Cu răbdare și tutun...”

Sfatul vine de la un angajat al Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară București. Nu există birou de informații, pentru că paznicul știe tot. Reporterii Digi24 au vrut să vadă un lucru simplu: în cât timp putem primi un extras de Carte funciară. Este documentul cerut de toți cei care vor să vadă cine e proprietar peste un teren, apartament sau casă, atunci când vor să facă o achiziție.

Discuție reporter-angajată, cu camera ascunsă:

„Angajată: Cu 100 de lei pe Legea 276 solicitați informații privind alocarea numărului cadastral și carte funciară imobil. Copie după buletin, cerere din prima cutie și să aveți 100 de lei la dumneavoastră.

Reporter: Și la dumnevoastră se face cererea? Și în cât timp se soluționează, sincer?

Angajată: Termenul e de 30 de zile lucrătoare.

Reporter: Şi pe urmă am un număr și fac altă cerere?

Angajată: După ce aflați numărul cadastral și Cartea funciară.

Reporter: Şi asta cam cât mai durează?

Angajată: Durează aproape 30 de zile.”

Informația care ne salvează de o așteptare de două luni pentru două acte vine de la alt contribuabil, care ne recomandă să mergem la birourile din sectoare ale Cărţii Funciare. Ajungem la agenția sectorului 4. Încă de la poartă, paznicul instituției ne avertizează.

Discuție reporter-paznic:

„-De la trei dimineaţa stăteau (...) era un rând până în partea cealaltă.

-Şi când ajungea omul la ghişeu?

-Deschidea la opt şi jumătate, că atunci pleacă calculatorul.”

Și cei care au înfruntat coada ne avertizează.

„O să stați cam o oră și jumătate”, spune unul dintre ei.

În interior, descoperim același „birou mobil” de informații și reclamații.

Discuție reporter-paznic:

„-Ca să vă comunice numărul de carte funciară şi de cadastru vă dau altă cerere, este un milion şi durează şapte zile (...) depui cererea aia, după aia îţi dă număr şi o depui pe asta pentru extras.

-Şi asta cât mai durează?

-Trei zile.”

Zece zile în loc de două luni, cât era prognoza la sediul principal al Cadastrului din Capitală. O alternativă, care costă la fel de mulți bani, e notarul, care are trimiși la Cadastru.

Discuție reporter-paznic, cu camera ascunsă:

„-Prin notar e 100 de lei, dar nu are nicio treabă notarul. E taxa lor (n.r. - a cadastrului) 100 de lei.

-Notarul nu câștigă nimic?

-Notarul poate vă ia un comision.

-Cam cât e comisionul?

-Depinde de notar (râde). V-aș lua un milion pentru câți nervi îmi fac.”

Până la această oră, reprezentanții Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară București nu au vrut să comenteze cele semnalate de reporterii Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri