Cristian Pârvulescu: În societatea românească există un antisemitism difuz și ascuns

Data publicării:
cristian parvulescu

Presa israeliană a criticat postul public de televizune de la Bucureşti, care, la sfârşitul săptămânii trecute, a difuzat un colind antisemit. Cotidianul „Haaretz” a denunţat faptul că nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru acest lucru. Difuzarea colindului antisemit a fost sancţionată şi de Ambasada Israelului la Bucureşti, dar şi de ministrul român de Externe. Societatea Română de Televiziune s-a apărat și a spus că alegerea colindelor difuzate în cadrul show-ului de relansare a TVR3 a fost făcută de un grup cultural local invitat în emisiune. Mai mult, a fost vorba de o transmisiune în direct şi astfel nu a fost posibilă selectarea repertoriului.

Cel care a fost responsabil pentru selecția colindelor, directorul Centrului județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Cluj, Tiberiu Groza, și-a cerut scuze, dar a spus că, în momentul în care ascultase colindele, nu a realizat că ele ar putea să ofenseze o comunitate.

Ce se ascunde sub expresia „Nu am realizat că...”

„De fapt, aici este problema”, atrage atenția profesorul Cristian Pârvulescu. „Sunt convins că nu este vorba despre un act antisemit deliberat. Este vorba despre un antisemitism ascuns. Marea majoritate a celor care au ascultat colindul nu și-au dat seama că e antisemit, li se părea normal. Acum, poate vine momentul să facem o discuție serioasă despre acest antisemitism difuz pe care îl ascundem de atâta vreme”, a declarat Cristian Pârvulescu în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

„Ceea ce s-a văzut acum la televizor este ceea ce există, de fapt, în societatea românească și sondajele de opinie nu observă, pentru că dacă vom compara atitudinile antisemite cu atitudinile anti-roma, situația e mult mai clară: românii sunt antisemiți într-o foarte mică măsură, pe când anti-roma într-o foarte mare măsură, ba chiar a crescut foarte mult, din cauza crizei, reacția anti-roma în comparație cu ce se întâmpla acum câțiva ani. Or, noi știm că, de fapt, antisemitismul a crescut, dar limbajul dublu este foarte bine cunoscut și când e vorba despre un operator spune nu, nu am o părere proastă despre evrei, dar, pe de altă parte, iată, nu sesizăm nimic”, a explicat politologul.

În opinia lui Matei Suciu, senator PSD de Timișoara, este posibil ca expresiile antisemite din colind să nu fi fost observate din cauza termenilor arhaici. Este un eveniment neplăcut și regretabil totodată, a declarat în emisiunea „Imparțial” senatorul Matei Suciu.

„Ne manifestăm de multe ori fără să ne dăm seama”, spune și Cristina Trăilă, secretar executiv PDL. Pe de ală parte, ea consideră că televiziunea publică trebuie să-și gestioneze mult mai bine programele.

Părinții au cerut scoaterea materiei Holocaust din programa de opționale

Luca Niculescu a reamintit că a mai existat un incident, astă-primăvară, la Academie, când un profesor Iliescu, care venea de la Universitatea din Aachen, Germania, a ținut un discurs în care a negat existența vreunui holocaust în România. „Este o minciună cosmică”, a spus profesorul, iar discursul lui a fost aplaudat. Moderator era chiar președintele Academiei, care a mărturisit ulterior că nu a realizat caracterul antisemit al afirmației. „Reacția a venit foarte târziu și a fost nevoie de proteste. Așa ajungem la situația aceasta”, a subliniat Cristian Pârvulescu. „Aceleași lucru se întâmplă și cu romii. Nu se întâmplă numai în România, îi vedem și pe ipocriții de occidentali, la fel de rasiști sau poate chiar mai rasiști”, a adăugat el.

„Eu m-am întâlnit cu tineri (în România) care aveau un discurs de genul acesta, în public”, a atras atenția politologul.

„Este o meteahnă veche și aici este vorba, pe de o parte, de o reacție instituțională clară, iar instituțiile, din păcate, nu au reacționat clar, și pe de altă parte, de o educație sistematică pentru mai multe generații, de la tineri până la cei vârstinici”, spune Cristian Pârvulescu. „Există cursuri de Holocaust în România, dar câți îl fac? Mai mult, cursul de Holocaust și cel de Istoria comunismului sunt puse în competiție, deși ar trebui să fie făcute separat. (...) Sunt cazuri în care părinții s-au revoltat și au cerut scoaterea materiei Holocaust din programa copiilor”, a relatat profesorul Pârvulescu în sprijinul tezei sale că există un antisemitism difuz, care nu se exprimă, dar există.

„Acum, dacă tot avem această oportunitate fi cazul nu numai să ne speriem, ci și să acționăm ca așa ceva să nu se mai întâmple. Pentru că suntem în criză. Extremiștii bat la ușă, îi vedem peste tot, îi vedem și pe străzile Bucureștiului și ale marilor orașe, ce așteptăm? Să ne întoarcem în 1940?”, a întrebat retoric Cristian Pârvulescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri