Criză în cinematografele de stat. Angajații nu și-au mai primit salariile de două luni

Data publicării:
scaune cinema

Zeci de angajaţi ai România Film şi-au strigat nemulţumirile printre ruinele fostului cinematograf Bucureşti.

„Aceşti oameni nu şi-au luat salariile de două luni de zile, nu avem consiliu de administraţie de doi ani de zile, nu avem dările plătite la stat, nu avem distribuitorii plătiţi, nu avem utilităţi plătite”, spune Maria Bikfalvi, lider de sindicat RADEF.

Protestatarii spun că toţi cei 180 de angajaţi ai regiei, din toată ţara, sunt neplătiţi. Oamenii se plâng şi că au rămas fără locuri de muncă. Din 2008, de când cinematografele au trecut în administrarea autorităţilor locale, din cele 400 de săli de film din ţară au mai rămas doar 23.

„La grădina din Vâlcea şi-a construit cineva o vilă. Avem cinematografe care au devenit biserici, avem cinematografe care sunt spaţii de alimentaţie publică”, spune Eduard Staron, şeful comisiei de predare a cinematografelor.

„Ministerul era obligat să verifice ce s-a întâmplat cu aceste cinematografe, dacă s-au refăcut, dacă îşi păstrează destinaţia”, mai spune Maria Bikfalvi.

Conducerea RomâniaFilm susţine că, fără investiţii, regia o să dispară în cel mai scurt timp.

În trei ani de zile nu o să ma avem unde să vedem filmul românesc pentru că mallul, multiplexul, ştim bine că nu difuzează film românesc că nu face rating, nu face bani, implicit”, spune Marius Iuraşcu, directorul RADEF RomâniaFilm.

Protestatarii au cerut Ministerului Culturii să numească de urgenţă un nou consiliu de administraţie şi să deblocheze plata salariilor. În caz contrar, ameninţă că vor picheta sediul ministerului pe termen nelimitat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri