Cu conturile blocate, județul Constanța nu are motorină pentru deszăpezire și nici material antiderapant

Data publicării:
masini

În judeţul Constanţa, peste 100 de utilaje ar trebui să ţină asfaltul curat la iarnă.

Teoretic, utilajele sunt pregătite să intervină în această iarnă. Practic, însă, nici măcar nu pot fi urnite din loc. Şi asta pentru că nu au combustibil.

Pentru ca toate utilajele Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri să iasă la iarnă pe străzi ar fi necesare 500 de tone de combustibil. Instituţia are, însă, conturile blocate de luna trecută, după ce un control al ANAF a descoperit că în perioada 2008-2010 nu a fost achitat TVA-ul pentru contractele făcute cu autorităţile locale şi judeţene şi nu a fost plătit nici impozitul pe venit. Cu tot cu penalităţi, suma se ridică la peste 20 de milioane de lei.

Singurele plăţi pe care le putem face sunt doar plăţile salariale. În rest, nu putem plăti furnizori, nu putem achiziţiona materiale, materii prime şi, în primul rând, combustibil”, spune Lucian Poşerbă, director interimar RAJDP Constanţa.

Aceasta nu este, însă, singura problemă. Stocurile de material antiderapant sunt şi ele incomplete. 10.000 de tone de sare şi nisip ar fi suficiente pentru întreaga iarnă. Acum, însă, în depozitele din întreg judeţul Constanţa mai sunt disponibile doar 1.000 de tone, material antiderapant suficient pentru a fi împrăştiat pe drumurile judeţene timp de două săptămâni.

Preşedintele interimar al Consiliul Judeţean Constanţa spune că a anunţat Ministerul de Finanţe şi Ministerul Afacerilor Interne despre situaţie. În plus, a cerut şi conducerii ANAF să deblocheze conturilor, însă nu a primit răspuns.

Singura soluţie pe care noi am identiticat-o, este că dorim să plătim noi aceste achiziţii de materiale urmând ca la decontul pe care îl vom face cu Regia, să se scadă această sumă din factura pe care o va emite Regia”, spune Cristinel Dragomir, preşedinte interimar CJ Constanţa.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, Consiliul Judeţean are nevoie de aprobarea ministerului de Finanţe, iar aceasta nu a venit încă. Contractul încheiat cu Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri depăşeşte nouă milioane de lei pentru sezonul de iarnă 2015-2016.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri