Pelerinaj în frig, cu copiii, la Sfânta Parascheva: „Ba le e foame, ba mai plâng, dar trebuie să ajungem”

Data publicării:
parascheva

În aproape două zile, de când a început pelerinajul, medicii au intervenit în aproape 150 de cazuri.

Vremea aspră le-a făcut viaţa grea celor peste 7.000 de pelerini care au stat azi-noapte la coadă la Iaşi, ca să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Oamenii au dârdâit şi zece ore până au ajuns la raclă. Temperatura nu a depăşit 8 grade Celsius şi creştinii s-au bucurat de fiecare pahar cu ceai fierbinte pe care l-au primit din partea primăriei.

2.000 de litri de ceai au fost împărțiti în cea de-a doua noapte de pelerinaj de la Iași. Deși echipați cu haine groase, oamenii veniți de la sute de kilometri distanță au avut de îndurat puținele grade de afară. Au stat ore în șir la rând, iar singurul lucru cu care s-au încălzit a fost un pahar cu ceai fierbinte.

Drumul la sfintele moaşte s-a întins pe aproape doi kilometri. „Sunt aproape zece ore de când stăm la rând”, a spus o credincioasă. „Pentru noi este o bucurie asta. Atât că a intervenit un pic de oboseală”, a spus o altă femeie.

Nu doar frigul a fost un obstacol pentru pelerini, ci şi oboseala. Flori Gavrilă a venit în pelerinaj tocmai de la București. Nu e la prima experienţă de acest fel, aşa că şi-a adus de acasă tot ca să reziste mai uşor. Inclusiv un scaun.

„Drumul lung, aici coadă mare, frig. Am geacă, am pulover, am tricou, am maieu”, spune ea.

Lângă ea s-a așezat o femeie din județul Vrancea. De 30 de ani bate drumul până la Iași pentru a se ruga la moaștele Cuvioasei Parascheva.

„M-am îmbrăcat foarte gros, cu brâu pe mine. E foarte aglomerat. Vă dați seama, cred că am făcut, să nu exagerăm, cred că avem în jur de șase kilometri făcuți roată, dar nu renunțăm”, spune Maria David.

Coada şi frigul sunt greu de suportat şi pentru mai mulţi copii din Prahova, aduşi de părinţi să se roage tocmai la Iaşi. „Ba le e foame, ba mai plâng, dar trebuie să ajungem”, spune un părinte. Copilul de şapte ani spune că s-a îmbrăcat gros şi că nu îi este frig.

Aproximativ 40.000 de pelerini s-au rugat deja la sfintele moaşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri