Curtea Constituțională a amânat dezbaterile pe Legea descentralizării

Data publicării:
sala CCR ccr ro-1

Amânarea dezbaterilor asupra Legii descentralizării s-a făcut deoarece de la Guvern au venit aproximativ 4.000 de pagini de documente, solicitate anterior de către judecători, care au stat la baza scrierii acestei legi.

Mai mult decât atât, Curtea a solicitat și avizele primite anterior de către Executiv pe acest proiect de lege.

Consecința acestei amânări este că nu se va aplica proiectul de lege de la începutul anului viitor.

Pentru descentralizarea instituțiilor menționate în proiect erau deja prevăzute sume în bugetul de stat.

Legea descentralizării este poate cel mai important proiect asumat de Uniunea Social-Liberală. Asupra acestui proiect de lege Executivul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului în luna noiembrie, iar apoi a fost contestat la Curtea Constituțională de către parlamentarii PDL. Printre motivele contestării este și faptul că Executivul nu a justificat urgența angajării răspunderii asupra acestui proiect de lege, iar majoritatea pe care USL o are în Parlament ar fi asigurat adoptarea acestui proiect prin dezbatere parlamentară.

Proiectul de lege prevede descentralizarea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Exceptate ar fi Poliţia, dar şi Inspectoratele şcolare.

Şeful statului s-a arătat însă sceptic în legătură cu validarea de către cei nouă judecători a descentralizării asumate de Guvern: „Eu nu cred că trece de CCR această descentralizare, pentru că modul cum a conceput-o Guvernul contravine principiului fundamental de stat unitar. Se creează insuliţe, un număr mare de insuliţe cu autonomie majoră în raport cu Guvernul central, ceea ce contravine Constituţiei. (...) Eu, dacă ajunge la mine, în fază iniţială o voi trimite înapoi Parlamentului, după care o voi ataca la Curtea Constituţională, pe principii constituţionale”, a spus Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri