Dinu Patriciu a murit

Data publicării:
dinu patriciu mediafax

DINU PATRICIU A MURIT la vârsta de 64 de ani. Omul de afaceri suferea de cancer. Dinu Patriciu a ajuns pe masa de operaţie la sfârşitul lunii decembrie 2012, când a fost supus unui transplant de ficat.

DINU PATRICIU, activitate politică

DINU PATRICIU. Dan Costache Patriciu, s-a născut la data de 3 august 1950, în familia unui cunoscut petrolist din perioada interbelică, potrivit wikipedia.

Tatăl său, Valeriu Patriciu (1903-1987), a fost inginer în mine, doctor în geologie, geofizică și mineralogie și a lucrat ca geolog-șef, începând din anul 1935, în Societatea Astra Română (societate română cu capital anglo-olandez), o sucursală a trustului petrolier Royal Dutch Shell Co. Tatăl său a fost anchetat de către Parchetul Militar din România în scandalul "sondelor deviate", care a făcut valuri timp de doi ani în presa vremii. În acea vreme, Inspectoratul Minier al Statului acuza Societatea Astra Română că exploatează petrol din zone proprietate a statului, cu sonde deviate.

„Așa este, tata a fost petrolist. În momentul în care am luat decizia rațională de a trece spre petrol, de a mă îndrepta spre domeniul energiei, evident că a jucat un rol și copilăria în care auzeam despre mișcări tectonice, sinclinale... și așa mai departe. Dar probabil că exista și un destin”

Deși dorea să urmeze artele plastice, la sfatul tatălui său, a ales să dea admitere la arhitectură. DINU PATRICIU a absolvit Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din București în anul 1975, obținând diploma de arhitect. După absolvirea facultății, a fost repartizat ca arhitect la Institutul de Proiectări al Ministerului Comerțului Exterior. A primit numeroase premii de arhitectură și design în România și în străinătate.

Apoi, în anul 1978 este admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectură din București. Face meditații la desen tehnic cu cei care doreau să devină arhitecți, având după spusele sale 85 de elevi pe an (printre care și cunoscutul solist al formației Holograf, Dan Bittman, care nu a trecut însă examenul de admitere la institut).

Împreună cu câțiva colegi, câștigă un concurs internațional de arhitectură pentru construirea unui palat la Abu Dhabi pentru fiul șeicului Reza. Între anii 1984-1990, efectuează mai multe deplasări în Emiratele Arabe Unite, unde participă la realizarea unor proiecte asemănătoare.

În perioada regimului comunist, el a acumulat o vastă experiență în domeniul imobiliar, finalizând peste 40 de proiecte locative și de spații comerciale în România și mai mult de 25 de complexe de lux, clădiri de birouri și hoteluri în Emiratele Arabe Unite.

Revine în România după Revoluția din decembrie 1989, pentru a intra în politică și afaceri: imobiliare, presă, servicii financiare și, în cele din urmă, petrol.

DINU PATRICIU era căsătorit și are doua fiice, Ana și Maria.

______

DINU PATRICIU este unul dintre cei care au readus liberalismul în viaţa politică românească: în primele zile ale lui 1990, împreună cu Radu Câmpeanu, liberal din perioada interbelică, refugiat la Pairs, şi cu nepotul liberalului Dan Amedeo Lăzărescu, Popescu Tăriceanu, înscriu Partidul Naţional Liberal la tribunal.

La scurt timp după alegerile din mai 1990, împreună cu Horia Rusu, Călin Popescu-Tăriceanu și Viorel Cataramă, Dinu Patriciu provoacă o sciziune în partid. Pe 25 iulie, cei patru înfiinţează PNL-Aripa Tânără. Formațiunea va fi condusă de Dinu Patriciu.

Un an mai târziu, PNL-Aripa Tânără semnează, alături de FSN, Carta pentru Reformă şi Democraţie. Este primul pas pentru intrarea în Guvernul Petre Roman. Ca urmare a acestei alianţe, Dinu Patriciu devine ministrul lucrărilor publice şi amenajării teritoriului.

În legislatura 1992-1996 este ales deputat, pe listele Convenției Democrate Române.

În 1993, PNL-AT se transformă în PL '93, prin unirea cu ramurile disidente din PNL.

Dinu Patriciu îşi încearcă norocul şi la Primăria Capitalei, în 1996, dar municipalitatea va fi condusă de Victor Ciorbea.

În legislatura 2000-2004, deputatul liberal DINU PATRICIU demisionează din Parlament pe motiv de incompatibilitate. El este unul dintre cei trei parlamentari români care au făcut acest gest după intrarea în vigoare, în 2003, a Legii Anticorupţie.

Rămas membru al Partidului Naţional Liberal, Dinu Patriciu este foarte apropiat de liderii liberali şi democraţi în momentul înfiinţării Alianţei Dreptate şi Adevăr. Câteva luni mai târziu, se află în centrul mai multor controverse cu iz politico-juridic.

În mai 2005, el este reţinut pentru 24 de ore, în Dosarul Petromidia. Printr-o decizie a Curţii de Apel este eliberat pentru nerespectarea procedurilor legale.

Mai mulţi oameni politici liberali, printre care Ludovic Orban, Crin Antonescu şi Teodor Meleşcanu şi-au susţinut atunci colegul în instanţă. Câteva zile mai târziu, omul de afaceri avea o întâlnire la Palatul Victoria, cu vechiul prieten şi premierul Călin Popescu Tăriceanu şi cu ministrul Justiţiei, Monica Macovei. În cadrul întrevederii de taină, dezvăluită de presa vremii, cei trei ar fi discutat inclusiv despre dosarul penal al lui Dinu Patriciu.

La începutul anului 2007, Elena Udrea dezvăluia că preşedintele Traian Băsescu a primit de la Călin Popescu Tăriceanu un „bileţel roz” în care acesta îi cerea şefului statului să-l ajute cu dosarul omului de afaceri Dinu Patriciu.

Traian Basescu a fost, începând cu anul 2005, o țintă pentru Dinu Patriciu, susținea președintele.

Băsescu nu are absolut nicio șansă de a deveni președinte a doua oară. Mai are câteva luni de președinție, se va termina și asta. Oricine va intra în turul doi îl va bate”, spunea în 2009 omul de afaceri.

Scena a avut loc dupa momentul izbucnirii scandalului numit „Pixelul albastru”. La acea vreme, președintele l-a acuzat pe omul de afaceri de manipulare. Traian Băsescu l-a dat în judecată pe DINU PATRICIU, iar instanța a decis în favoarea președintelui. Începând cu anul 2010, atacurile lui Dinu Patriciu la adresa lui Traian Băsescu se ponderează.

În 2011, atunci când Victor Ponta și Crin Antonescu au pus bazele USL, Dinu Patriciu a criticat alianța în propriul ziar: „Nenorocirea este că la uşa guvernării bat unii care tocmai amestecă uleiul cu apa în căutarea unui leac miraculos. Evident, nu ies decât clăbuci. (...) Soluţia nu este decât o mişcare politică nouă şi pragmatică. Dacă între timp vreunul dintre partidele nătâng-liberaloide de astăzi ar reuşi printr-o minune să se deştepte şi să se spele un pic, cu atât mai bine”.

Retras din viața politică, liberalul DINU PATRICIU nu s-a mai implicat în campania electorala din 2012, dar a declarat ca va fi mereu apropiat de regalitate.

Capitalistul Dinu Patriciu

Dinu Patriciu a fost cunoscut publicului mai ales din afacerea Rompetrol. Însă primul milion nu l-a făcut din petrol, ci din biroul de arhitectură. Alpha Construcții și Investiții Imobiliare S.A., prima sa companie, a fost în acelaşi timp şi prima firmă privată din România postcomunistă.

„Lucram cu câțiva colegi. Unul dintre ei și-a luat o mașină, o pușcă de vânătoare, celălalt și-a luat un apartament, eu am investit în terenuri. Până la ultimul ban. Și așa a început aventura”, a povestit el în documentarul „Kapitalism, rețeta noastră secretă”, regizat de Alexandru Solomon.

O aventură care avea să-l propulseze pe arhitectul DINU PATRICIU în vârful unui adevărat imperiu, un deceniu şi jumătate mai târziu.

Dinu Patriciu a intrat ulterior în afaceri cu petrol. E drept, prima tranzacţie, de cumpărare a unui cargo, în 1995, nu a fost tocmai onorabilă, pentru că a fost cercetat pentru evaziune fiscală. A devenit petrolist cu acte în regulă trei ani mai târziu, când a cumpărat de la stat compania Rompetrol.

Țin minte că le desenam colaboratorilor când vorbeam despre Rompetrol un rechin, apoi o balenă şi la un management meeting pentru prima oară le-am desenat o caracatiţă simpatică şi le-am descris modelul care rezultă de aici”, a relatat omul de afaceri.

O afacere cu cântec, din care autorităţile aveau să piardă aproximativ 400 de milioane de dolari, după ce o parte din datoria istorică a companiei a fost ştearsă. Dinu Patriciu a vândut, la rândul lui, Rompetrol, către kazahii de la KazMunaiGaz, cu tot cu datorii.

Nu a fost deloc imorală, ci a fost o operațiune comercială. Există această mitologie, pe dos, a succesului. Nu poți să ai succes, decât dacă furi”, a spus DINU PATRICIU în același documentar.

Numai din acţiunile deţinute la compania petrolieră a încasat două miliarde de euro. Dinu Patriciu a devenit astfel în 2007 cel mai bogat român, cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro.

Investiţiile ulterioare, în media şi imobiliare, nu au fost însă la fel de rentabile. Nici pariul cu magazinul mic.ro nu a fost inspirat. Lanţul de magazine a intrat în insolvenţă la scurt timp de la deschidere. Era începutul sfârşitului. În 2013, averea sa abia mai număra un sfert de miliard de euro, de 12 ori mai puţin decât atunci când deţinuse supremaţia. În acelaşi an, începe şi lupta pentru avere. Soţia sa îi cerea jumătate din bani pentru a semna actele de divorţ. Apăruseră între timp şi problemele de sănătate. Dinu Patriciu suferea de o boală hepatică gravă. A urmat transplantul de ficat, tratamentul strict, însă doi ani mai târziu totul s-a terminat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri