Defrișări. 3 hectare de pădure sunt tăiate în fiecare oră

Data publicării:
padure5111632-Mediafax Foto-Thomas Dan

În 1990, România avea peste 6,5 milioane de hectare de pădure. După 23 de ani, jumătate dintre pădurile statului au fost retrocedate, iar din ceea ce a mai rămas, mai bine de 350.000 de hectare au dispărut. Conform unui raport din 2013 al Curţii de Conturi, 3 hectare de pădure sunt tăiate în fiecare oră.

Dosare penale s-au făcut cu zecile de mii, dar cele trimise in instanță sunt de ordinul miilor, iar condamnații pot fi numărați pe degete. În continuare, hoţii de lemn pun la pământ ilegal mii de arbori, iar pierderile pe care le are statul român sunt enorme.

Lemnul a devenit o adevărată sursă de îmbogăţire pentru cei care îl exploatează. Un singur metru cub de lemn aduce un câştig de 400 de lei. Astfel, în ultimul deceniu, volumul tăierilor a crescut cu mai bine de 20 de procente.

În topul judeţelor care au exploatat intens pădurile în ultimii ani se află cele din nordul ţării, Suceava şi Neamţ, urmate de Caraş-Severin, Mureş şi Harghita.

Din cauza tăierilor ilegale, în multe zone din ţară s-a instalat fenomenul de deşertificare. În prezent, ţara noastră are un fond forestier cu aproape zece procente mai mic decât media Uniunii Europene.

Deşi statul a încercat să compenseze defrişările prin tot felul de campanii de împădurire, rezultatul se lasă aşteptat.

Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă proiectată până în 2030 arată că procentul de împădurire în România este de doar 27%, cu mult sub cel al altor ţări europene.

Suprafeţe împădurite în ţările europene

Slovenia 57%

Bosnia 53%

Austria 47%,

Slovacia 41%

România 27%

Practic, suprafeţele pe care s-au făcut tăieri ilegale depăşesc cu 170.000 de hectare pe cele care s-au plantat arbori noi. Asta înseamnă că la 4 copaci tăiaţi, doar unul singur este plantat în loc. În plus, statul român nu a mai avut nicio strategie pentru protejarea pădurilor în ultimii trei ani. Aproape 500.000 de hectare sunt nepăzite, iar asta îi încurajează pe hoţii de lemn să taie după bunul plac.

Pădurile României se împuţinează văzând cu ochii. Am rămas în prezent cu 6,5 milioane de hectare împădurite. Din acestea, peste 2 milioane de hectare au fost retrocedate şi au devenit proprietate privată. Hoţii de lemn nu ţin însă cont de propritar.

3 milioane de hectare de păduri, revendicate

În ultimii 22 de ani, suprafaţa pădurilor din proprietatea publică a statului s-a redus cu peste 3 milioane de hectare, ca urmare a revendicărilor făcute de persoane fizice şi juridice, ţinând cont că aproape 600.000 de hectare au fost retrocedate abuziv sau sunt în curs de retrocedare, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile legale. 

Anul trecut, proprietăţile forestiere private au crescut cu 84.000 de hectare faţă de 2010. Avalanşa de împroprietăriri din ultimii ani a fost prielnică tăierilor abuzive. Pentru că mulţi dintre deţinători nu au mai ţinut seama şi de mediu.

Zilnic, în România, sunt puse la pământ 41 de hectare de pădure - suprafaţa unui sat de dimensiuni medii. Potrivit unui studiu Greenpeace, la noi dispar peste 3 hectare de pădure în fiecare oră. În majoritatea cazurilor este vorba despre tăieri ilegale, iar cel mai frecvent, pagubele se înregistrează pe proprietatea statului.

În perioada 2005-2011, suprafeţe de peste 290.000 de hectare de pădure au fost defrişate. S-a tăiat ilegal atât din pădurea statului, cât şi din proprietăţile private.

Împăduririle nu au avut, din păcate, acelaşi ritm. În acelaşi interval, s-au efectuat lucrări de regenerare pe o suprafaţă de puţin peste 120.000 de hectare. Prin urmare, suprafeţele defrişate le depăşesc pe cele regenerate cu peste 170.000 de hectare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri