Parlamentarii români care au făcut în Norvegia propria anchetă despre cazul Bodnariu s-au întors în ţară convinşi că familia ar fi victima unui abuz din partea unei instituţii a statului norvegian. Deputatul PSD, Ovidiu Iane, unul dintre parlamentarii români care s-au dus la Oslo, a vorbit la Jurnalul de seară de la Digi24 despre întâlnirile pe care oficialii români le-au avut cu autorităţile norvegiene: „Aşteptăm autorităţile să ne lămurească care e adevărul pe dosar. Această confidenţialitate duce la o lipsă de transparenţă”. În paralel, deputatul a făcut referire la situaţia miilor de copii români, abuzaţi în ţară şi a explicat că legislaţia noastră „e destul de bună”, dar că problemele sunt legate de „sărăcie şi neglijenţă”.

Embed:

 

Ne-am întâlnit cu prefectul regiunii în care se află această familie (Bodnariu – n.r.), cu parlamentari omologi din Comisia de muncă şi de familie, cu reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi reprezentanţi ai Ministerului Copilului.

Le-am spus că nu am venit să acuzăm pe nimeni de nereguli sau de practici în afara sistemului democratic, ci pentru a vedea la faţa locului care sunt probleme cu care se confruntă aceste familii. Românii au cele mai puţine cazuri privind această problemă cu protecţia copilului acolo, dar chiar şi un singur caz e suficient ca să ne sesizăm.

Din dialogurile cu cei pe care i-am întâlnit - vecini ai acestei familii, cunoscuţi - ne-au arătat că într-un fel avem mari îndoieli că aceşti copii au fost cu adevărat abuzaţi în modul în care s-a luat această măsură excesivă. Nu a avut loc o anchetă preliminară, nici cea psihologică, totuşi, copiii au fost transpuşi pe o măsură care se dă într-o situaţie în care ar fi fost dacă erau într-un pericol iminent. Vecinii ne-au spus că, copiii nu păreau a fi abuzaţi fizic şi psihic, erau deschişi, veseli, iubitori.

Urmează ca cei de la Ministerul copilului să facă o anchetă privind modul în care s-au desfăşurat aceste proceduri.

Aşteptăm ca autorităţile să ne lămurească care e adevărul pe dosar. Ei mereu ne-au zis că nu e vorba de cazuri concrete. Am vb de sistem, dar pot să fie şi greşeli şi să se vadă dacă sunt greşeli. Implicit avocatul nu are acces la dosarul respectiv sau la informaţii. Această confidenţialitate duce la o lipsă de transparenţă”.

În acest context al demersurilor făcute de parlamentarii români pentru copiii familiilor din Norvegia, Ovidiu Iane a fost întrebat ce fac aleşii pentru copiii români abuzaţi în România. Sunt 10.000 de cazuri de copii abuzaţi în România numai în primele nouă luni ale anului trecut – o cifră tulburătoare.

Legislaţia e destul de bună, noi avem o problemă de aplicare legislativă, avem o problemă a sărăciei, cele mai multe cazuri din sistemul de protecţie a copiilor e pe sărăcie şi neglijenţă, părinţii nu le pot asigura cele necesare. Trebuie văzute cauzele pentru care sunt abuzaţi cei 10.000 de copii, dacă au fost abuzaţi fizic sau dacă e doar o neglijenţă pe un fond de sărăcie a familiei.

În cazul copiilor Bodnariu ne-am dus pentru că familia a venit la noi la comisie şi ne-a spus despre ce e vorba”, a explicat deputatul PSD.

Întrebat care ar fi sesizarea la care ar răspunde parlamentarii români în cazul copiilor români abuzaţi, Iane a răspuns: „E suficient să facem o legislaţie bună pentru aceste familii, dacă guvernul va pune în aplicare această legislaţie. S-a îmbunătăţit situaţia faţă de acum 10 ani, ţine foarte mult de condiţia educaţiei copilului de ce îţi oferă nivelul de trai din ţara ta”.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!