Deveselu, mărul discordiei dintre Rusia și SUA

Data publicării:
Baza militara Deveselu in constructie ianuarie 2015 - Flicker Fortele navale americane in Europa si Africa 1

Oleg Malginov, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, este de părere că „toate acele argumente, potrivit cărora la Deveselu este un sistem pur defensiv, că nu este un pericol şi aşa mai departe. Nu este o definiţie completă a sistemului. Acesta face ca potenţialul militar al Alianţei să fie mai puternic.”

„S-a mai spus de către diverşi reprezentanţi ruşi de-a lungul timpului că interceptorii care ar urma să fie instalaţi în România ar putea să fie inlocuiţi de rachete de timp Tomahawk, capacităţi de tip nuclear sau rachete care ar putea să afecteze teritoriul rus. Este complet fals. Din punct de vedere juridic noi am prevăzut în acordul ratificat de parlament că aceşti interceptori nu pot fi inlocuiţi. Ei sunt nişte interceptori non-nucleari”, a declarat Bogdan Aurescu, ministru de Externe al României.

Iar asistentul Secretarului de Stat al SUA, Frank Rose, spune că „acest sistem de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci împotriva ameninţărilor cu rachete balistice provenite din afara spaţiului euro-atlantic. Angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea aliaţilor din NATO, inclusiv România, este de neclintit.”

Federaţia Rusă va face paşii necesari pentru a menţine protecţia şi apărarea ţării. Vrem ca această protecţie să fie bazată pe negociere, dar dacă nu este posibil cu siguranţă că vor fi făcuţi paşi şi în domeniul militar. Nu pot să spun mai multe”, a mai precizat ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri