Dezvăluiri în scandalul închisorilor secrete CIA. Fost șef SIE: „Era pur şi simplu o locaţie de tranzit. Noi nu am avut cunoaştere de deţinuţi”

Data publicării:
ioan talpes mfax

Fostul director al SIE Ioan Talpeş spune că discuţiile au început imediat după atentatele din 11 septembrie 2001 şi că CIA a avut unul sau două spaţii de tranzit în România. Dacă a fost vorba despre centre de detenţie sau nu şi dacă pe acolo au trecut deţinuţi periculoşi, acest lucru nu a fost cunoscut de autorităţile române, precizează Ioan Talpeş. 

„Noi nu am avut discuţii de altă natură decât privitoare la locaţii de sprijin pentru CIA în România. În niciun caz nu a existat un centru care să li se spună românilor că este vorba de un centru de detenţie sau de o închisoare. Era pur şi simplu o locaţie de tranzit. Cert este că noi nu am avut cunoaştere de deţinuţi”, a spus Ioan Talpeș într-un interviu pentru Adevărul.

Aici a fost o locaţie pe care americanii au administrat-o, pe care americanii au controlat-o, iar partea română vă garantez că nu a avut nici interesul să ştie ce fac americanii exact pentru a le proba că pot avea oricând încredere în aliatul român”, a mai declarat fostul șef al SIE.

Declara ţia lui Ioan Talpeş este singura venită din partea vreunui oficial român. Tortura, închisorile secrete ale CIA şi posibila încarcerare a unor lideri Al Qaeda pe teritoriul ţării noastre au fost permanent negate de autorităţile statului, în toţi anii care au trecut de la izbucnirea scandalului, în 2005.

O comisie parlamentară a ajuns la concluzia că în România nu a funcţionat nicio închisoare secretă a CIA, iar procurorii au păstrat tăcerea chiar şi după ce un lider terorist a reclamat că fost interogat aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri