Directorul MȚR amenință cu proteste. V. Ponta: „Nu a vrut nimeni niciodată să comaseze niciun muzeu”

Data publicării:
nitulescu mtr

Directorul instituțitei, Virgil Niţulescu, a spus luni, într-o conferință de presă, că este hotărât să reacționeze faţă de o asemenea decizie și amenință chiar cu proteste de stradă. Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, Muzeul Ţăranului ar fi urmat să fie comasat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, pierzându-şi personalitatea juridică. Toate bunurile culturale care sunt adăpostite în clădire şi expoziţia permanentă ar urma astfel să fie găzduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herăstrău.

În cadrul conferinţei de presă de luni, Virgil Niţulescu a mai spus că proiectul de Hotărâre de Guvern privitor la comasarea Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului şi la trecerea Muzeului Antipa în subordinea Ministerului Mediului a fost deocamdată suspendat. „Nu în ultimul rând, şi o fac fără niciun fel de ironie, trebuie să mulţumesc domnului prim-ministru pentru că a înţeles să facă un pas înapoi şi să renunţe, aşa cum a spus dumnealui, pentru moment, la acest proiect de hotărâre de guvern”, a declarat Virgil Niţulescu.

Totodată, Virgil Niţulescu şi-a exprimat speranţa că decizia premierului Victor Ponta va fi una definitivă, în caz contrar, directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti susţinând că este pregătit să treacă la proteste de stradă.

„Eu sper că acest "pentru moment" va fi pentru totdeauna pentru că, o spun cu toată răspunderea, suntem hotărâţi ca, în cazul în care se reia acest proiect de hotărâre a guvernului, să trecem la proteste de stradă şi, în orice caz, să dăm de lucru prietenilor noştri din subordinea domnului general de brigadă Mircea Olaru, de la jandarmerie (...)”, a afirmat Virgil Niţulescu.

De asemenea, Niţulescu a mulţumit personalităţilor şi instituţiilor româneşti şi internaţionale care şi-au manifestat sprijinul faţă de Muzeul Ţăranului Român, ameninţat săptămâna trecută cu pierderea spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea, respectiv clădirea din Şoseaua Kiseleff, numărul 3.

Potrivit lui Niţulescu, printre personalităţile care au intervenit public în favoarea Muzeului Ţăranului Român se numără academicianul Dinu C. Giurescu, antropologul Vintilă Mihăilescu, dar şi foşti miniştri ai Culturii, precum Andrei Pleşu, care a contribuit la reînfiinţarea muzeului în 1990, Ion Caramitru, Răzvan Theodorescu, Mona Muscă, Theodor Paleologu, Kelemen Hunor şi Puiu Haşotti.

De asemenea, Virgil Niţulescu l-a nominalizat şi pe fostul ministru al Culturii Daniel Barbu, care „poate ar fi semnat trecerea Muzeului Antipa în subordinea Ministerului Mediului, dar în niciun caz mutarea noastră din acest sediu şi, automat, desfiinţarea muzeului nostru”.

În ceea ce priveşte relaţia dintre Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul „Grigore Antipa”, Virgil Niţulescu a afirmat că aceasta este una de colaborare. El a făcut referire la proiectul „Triunghiul muzeelor”, conceput de cele două instituţii împreună cu Muzeul de Geologie şi Asociaţia Spaţiul Urban din Bucureşti pentru a reconfigura spaţiul urban al Capitalei, după modelul Insulei Muzeelor din Berlin şi al Districtului Muzeelor din Viena.

Preşedintele Traian Băsescu este cel care a făcut publică intenţia premierului Victor Ponta privind comasarea Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului.

În data de 17 decembrie, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut noului ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român. După ce a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru, Gigel Ştirbu s-a îndreptat spre preşedintele Băsescu. Înainte de a da mâna cu noul ministru, preşedintele i-a spus acestuia să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român.

„Comasaţi-le!”, a fost, în schimb, replica lui Victor Ponta către noul ministru al Culturii.

În aceeaşi zi, pe 17 decembrie, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, spunea că prin aplicarea proiectului privind comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român s-ar „desfiinţa o instituţie fundamentală pentru spiritualitatea românească”, greşeală pe care a făcut-o „cu vădită intenţie” numai „regimul comunist”.

„Am fost informat cu privire la existenţa unui proiect de hotărâre a Guvernului care ar face ca, într-o primă etapă, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi imobilul din Şoseaua Kiseleff nr. 3, care adăposteşte Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în administrarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa". În etapa următoare, din câte am înţeles, ar urma ca, în termen de 90 de zile, Muzeul nostru să fie unificat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", pierzându-şi aşadar, personalitatea juridică, iar toate bunurile culturale care sunt adăpostite în clădirea noastră şi expoziţia permanentă să fie găzduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herăstrău”, se arăta în scrisoarea deschisă adresată premierului Victor Ponta de Virgil Niţulescu.

Directorul a menționat că miza este, cum a fost și atunci, una imobiliară. Totodată, Nițulescu a punctat că Gigel Știrbu, noul ministru al Culturii, va refuza să semneze această comasare.

Este vorba de o iniţiativă a Ministerului Mediului, care doreşte să preia Muzeul Antipa şi, odată cu preluarea acestui muzeu, Muzeul Antipa, doreşte şi clădirea Muzeului Ţăranului Român care se află la o distanţă relativ mică, dar este vorba numai de clădire. Patrimoniul, exponatele, toate ar urma ca noi să le ducem în altă parte, eventual la Muzeul Satului sau în altă parte. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva, pentru că Muzeul Ţăranului Român este o instituţie de cultură, o instituţie emblematică pentru spiritualitatea acestui popor”, a declarat Gigel Ştirbu, săptămâna trecută, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, acesta a afirmat că încă nu a preluat Ministerul Culturii, precizând că, în acel moment, nu este „foarte la curent” cu iniţiativa care prevede comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român.

Totodată, Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a declarat săptămâna trecută că nu ştie de existenţa unui proiect de Hotărâre de Guvern care ar face ca muzeul pe care îl conduce să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Replica premierului

„Acel director de muzeu are o problemă că vrea sa cheltuie șase milioane de euro, e în regulă, să îi cheltuie, dacă îi cheltuie legal, nu îl deranjează nimeni”, a spus luni după-amiază Victor Ponta.

Întrebat care ar fi scopul comasării muzeelor și ce ar fi de câștigat, premierul a răspuns: „Nu a vrut nimeni niciodată să comaseze niciun muzeu”.

Mai mult, șeful Executivului precizat că replica sa a fost un răspuns la ceea ce spusese președintele Traian Băsescu „care nu avea habar despre ce era vorba”. „I-am și spus a doua zi despre faptul că Muzeul Antipa, care e cel mai de succes muzeu, fiind bine manageriat în acest moment, spre deosebire de altele, are nevoie la un moment dat de o extindere. Nu se poate extinde în piață, după cum știți foarte bine, și nici în clădirile private. Dacă s-a politizat această discuție nu mai doresc să abordez subiectul”, a spus premierul.

„Dar, repet, o să urmăresc cu foarte mare atenție modul în care – că totul e de fapt de la cele șase milioane de euro care trebuie cheltuite anul viitor pentru Muzeul Țăranului Roman și o să urmăresc cu foarte mare atenție ca această miză financiară să fie corectă și transparentă”, a declarat Victor Ponta.

Muzeul Ţăranului Român din Capitală a fost înfiinţat în anul 1906, în baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială, potrivit site-ului instituţiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri