Directorul Muzeului Țăranului Român la Digi24: A mai vrut cineva unificarea cu Muzeul Satului, era Ceaușescu

Data publicării:
Muzeul Taranului Roman

Virgil Nițulescu a subliniat că este vorba despre trecerea clădirii în care se află Muzeul Țăranului Român „seama Ministerului Mediului, urmând ca instituția noastră să fie desfiinţată şi "unificată" cu Muzeul Satului "Dimitrie Gusti". Este o unificare strict juridică, formală. Muzeul Ţăranului si-ar pierde personalitatea juridică”.

„Există un precedent în această privință. A mai existat o persoană în istoria României care a hotărât desființarea muzeului nostru prin unificarea cu Muzeul Satului și acea persoană s-a numit Ceauşescu, în 1978”, a spus Virgil Nițulescu.

„Muzeele noastre au personalități distincte, foarte clare. Muzeul nostru a fost înființat în 1906, Muzeul Satului a fost înființat 30 de ani mai târziu. Au fost două muzee distincte, când le-a unificat Ceauşescu. Miza a fost una a clădirilor și mă tem că în ziua de azi e același lucru, că cineva își doreste foarte mult clădirea în care se află Muzeul Țăranului Român. E una din cele mai frumoase clădiri, e monument istoric. A fost proiectată de doi mari arhitecți – Nicolae Ghica-Budești și Grigore Ionescu - și e clădire monument de clasa A, de importanță naţională”, a spus directorul MȚR.

Acesta a adăugat că, dacă cineva vrea să aibă beneficii de pe urma clădirii în care este adăpostit Muzeul Țăranului, „în această clădire nu se poate face absolut nimic, indiferent cine este administratorul clădirii, fără aprobarea Ministerului Culturii”.

Virgul Nițulescu și-a arătat convingerea că noul ministru al Culturii, Gigel Știrbu, va refuza să semneze acest proiect de hotărâre.

Eu am adresat scrisoarea domnului prim-ministru, pentru că eu cred că trebuie să fie un avertisment adresat oricărei persoane care își imaginează că poate să desființeze atât de uşor o instituție identitară extrem de importantă pentru naţiunea română cum e Muzeul Țăranului Român”, a declarat Virgil Nițulescu.

„Nu am nicio îndoială că domnul Gigel Sorinel Ştirbu ne va apăra interesele, dar sper că domnul prim-ministru Victor Ponta va avea înţelepciunea de a-i acorda credit domnului ministru”, a mai spus directorul MȚR.

Despre disputa de la Palatul Cotroceni de astăzi - în care președintele Traian Băsescu i-a spus noului ministru al Culturii să nu comaseze cele două muzee, în timp ce premierul a spus „Comasați-le!” - directorul muzeului a apreciat că lui Victor Ponta îi placă să glumească.

„Sper că fraza rostită la Cotroceni a fost o simplă glumă, o încercare de a-l şicana pe Băsescu. Nu-mi pot imagina altceva și nici nu vreau să-mi imaginez altceva”, a conchis Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român.

Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", a declarat că nu ştie de existenţa unui proiect de Hotărâre de Guvern care ar face ca muzeul pe care îl conduce să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, informează Mediafax.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, Muzeul Ţăranului ar urma să fie comasat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", pierzându-şi personalitatea juridică, iar toate bunurile culturale care sunt adăpostite în clădire şi expoziţia permanentă ar urma să fie găzduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herăstrău. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri