Dispută diplomatică între România și Israel pe tema muncitorilor constructori

Data publicării:
muncitor santier - captura digi24

Construcțiile israeliene în teritoriile palestiniene ocupate sunt considerate ilegale de legea internațională.

Postul de radio al armatei a anunțat, marți, că Ministerul israelian de Externe discută de câteva luni cu România pe marginea unui acord ce ar permite ca muncitorii români din construcții să vină să lucreze în Israel. În cursul negocierilor, România a cerut Israelului să își ia angajamentul că muncitorii care vin în Israel nu vor fi trimiși la lucru în Iudeea și Samaria. Israelul a refuzat să accepte această condiție și negocierile s-au blocat.

Negocierile pentru un nou acord în domeniul muncii se desfășurau de doi ani, Israelul confruntându-se cu o lipsă acută de mână de lucru în construcții. Guvernul israelian spera că odată cu venirea la putere a guvernului condus de Victor Ponta, în urmă cu un an, se va ajunge la o soluție.

Ca urmare a eșecului întregistrat în negocierile cu România, Israelul va angaja mai mulți muncitori din Moldova și Bulgaria, țări cu care are deja acorduri în domeniu, mai scrie presa israeliană. Și cu China încheierea unui astfel de acord înregistrează întârzieri.

Președintele Comitetului pentru muncitorii străini din parlamentul israelian, Michal Rozin, a criticat refuzul guvernuluui de a accepta solicitarea României, iar Asociația Contractorilor și Constructorilor din Israel a anunțat că se confruntă cu o lipsă acută de muncitori care întârzie lucrările în construcții într-un moment în care cererea este mare.

Guvernul britanic, amintește presa israeliană, și-a avertizat săptămâna trecută cetățenii să nu desfășoare relații de afaceri în Iudea și Samaria.

Și între Israel și Uniunea Europeană au apărut tensiuni după ce Bruxelles-ul a interzis orice împrumuturi sau sponsorizări care să fie îndreptate către entități israeliene ce desfășoară activități în Cisiordania, Înălțimile Golan sau Ierusalimul de Est.

Ce spune MAE român

Autorităţile de la Bucureşti şi Tel Aviv negociază un Protocol privind trimiterea unor muncitori români în Israel, respectând legislaţia UE în materie, a precizat MAE, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, după informaţiile din presa străină privind o dispută diplomatică pe subiect între cele două ţări.

Potrivit sursei citate, România şi Israel au în vedere încheierea unui Protocol între Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel referitor la trimiterea unor muncitori la lucru în Israel, în domeniul construcţiilor.

„Protocolul este în curs de negociere şi există interes de ambele părţi pentru finalizarea sa. În perioada următoare sunt avute în vedere contacte diplomatice bilaterale care vor constitui noi oportunităţi de avansare a negocierilor pe marginea Protocolul menţionat", precizează MAE.

În vederea ajungerii la un acord au avut loc mai multe runde de negocieri, la Bucureşti şi Ierusalim, „România urmărind constant respectarea întocmai a dreptului internaţional, poziţiile Uniunii Europene, precum şi protejarea cetăţenilor români aflaţi în afara teritoriului naţional", informează Ministerul de Externe.

Astfel, între 2011 şi 2012, a fost agreat un set de clauze, iar în cursul anului 2013 s-a convenit asupra „unor mecanisme de avansare a negocierilor”, prin urmare, în luna august, autorităţile române au trimis o nouă variantă de text, urmând ca partea israeliană să formuleze „eventuale observaţii”.

MAE mai spune că textul acordului va fi făcut public abia după finalizarea negocierilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri