EXCLUSIV. Acasă la patronul GFR, Gruia Stoica

Data publicării:
acasa gruia stoica

Satul Toflea, din județul Galați, este o așezare modestă cu o singură clădire impunătoare. Nu e nici sediul poliției, nici al primăria, ci este casa lui Gruia Stoica.

Gruia Stoica a copilărit chiar în această casă. El a plecat la București în urmă cu 20 ani, având la el suma de 300 de mii de lei, bani împrumutați de la tatăl său. Acum omul de afaceri, potrivit Forbes, se află printre primii zece miliardari ai României.

Iar asta se vede. Casa lui Gruia Stoica este singura care are pază 24 de ore din 24. Și e mult de păzit. Întreaga proprietate se întinde pe mai bine de două mii de metri pătrați. Sunt trei case, tot atâtea garaje și un teren de sport.

Gruia Stoica a intrat în afaceri înainte de 1989 și a făcut primii bani din afaceri cu statul. A confecționat dălțile de ipsoserie cu care s-au sculptat motivele artizanale de pe Casa Poporului, modele pe care le-a folosit și pe casa din Toflea.

În 2001, omul de afaceri și-a înființat propria firmă de transport feroviar de mărfuri, Grup Feroviar Român. Aceasta a crescut repede. A devenit dintr-o firmă cu un singur angajat, operatorul care deține peste un sfert din piața transportului feroviar de marfă. Modul în care a reușit această performanță este însă contestat. GFR a fost acuzată în numeroase rânduri că a angajat în companie directori de la CFR Marfă, care au adus odată cu ei și cele mai bune contracte. Grup Feroviar Român este acum cel mai mare transportator feroviar privat din România.

Activele GFR

17.000 de vagoane

400 de locomotive

Rezultatele GFR

2011

Cifră de afaceri - 761,05 mil. lei (180 mil. euro)

Profit net - 28,92 mil. lei (6,8 mil. euro)

Urmăriți un material în exclusivitate semnat Oana Jîmbu şi Bogdan Stănescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri