EXCLUSIV FOTO. Samoilă Mîrza, fotograful Unirii de la 1 Decembrie 1918

Data publicării:
foto 203-36243

La 32 de ani, abia revenit de pe front, Samoilă Mîrza pleca pe bicicletă din satul Galtiu către Alba Iulia în dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, nu înainte de a fotografia sătenii care plecau şi ei la Marea Adunare Naţională. A parcurs cei 11 kilometri cărând echipamentul greu - aparat cu burduf, trepied şi clişee de sticlă. Ajuns la Alba Iulia, a realizat singurele cinci fotografii ale Marii Uniri: trei instantanee cu mulţimea prezentă şi două cu tribunele oficiale.Digi24.ro a obţinut cele cinci fotografii de la Arhivele Naţionale ale României.

Alte trei fotografii realizate de Samoilă Mîrza datează din 1 ianuarie 1919, când Generalul Henri Mathias Berthelot, fost şef al Misiunii Militare Franceze în România, vizita Alba Iulia.

„Din păcate, Samoilă Mîrza nu a avut acces în Sala Unirii, pentru că nu avea credenţional (permisul de acces la adunarea din Sala Unirii - n.red.) şi din sală nu există nicio fotografie. Din fericire, a făcut alte cinci fotografii, trei instantanee din mulţime şi două imagini cu tribunele oficiale, care sunt singurele fotografii ale evenimentului de la Alba Iulia”, explica Istoricul Liviu Zgârciu pentruMediafax, acum un an.

Folosind acelaşi aparat foto timp de şase decenii, Samoilă Mîrza a mai imortalizat şi alte momente istorice: vizita Regelui Ferdinand I de la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni, în 1919, încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, la Alba Iulia (22 octombrie 1922), şi manifestările de aniversare a zece ani de la Marea Unire (Alba Iulia, 1928).

În 1919, el a realizat un album despre 1 Decembrie 1918 în mai multe exemplare, „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”, trimis atunci către la Regele Ferdinand I, primul ministru I.C. Brătianu, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu şi generalul francez Henri Mathias Berthelot. Un alt exemplar a fost folosit ca document istoric, fiind depus de delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Versailles. Ultimul album a fost dăruit de Mîrza lui Nicolae Ceauşescu, atunci când acesta efectua o vizită de lucru la Alba Iulia.

„Cetirea hotărârei constituanţei în Alba-Iulia la 1 Decemvrie n. 1918 din partea P.S.S. Episcopul Gherlei Dr. Iuliu Hossu, când se hotăreşte unirea tuturor Românilor” | Sursă foto: Arhivele NaţionaleCoperta albumului „ALBA-IULIA în 1 Decembrie 1918” | Sursă foto: Arhivele Naţionale„Vorbirea P.S.S. Episcopul Caranşebeşului, Dr. Miron E. Cristea, cătră poporul din «Ţara Haţegului» şi jur în Alba Iulia la 1 Decemvrie n. 1918.” | Sursă foto: Arhivele Naţionale„Mulţimea cântând «Deaşteaptăte Române» în Alba-Iulia la 1 Dec. 1918 n.” | Sursă foto: Arhivele Naţionale„Poporul din munţi apuseni la constituanţa din Alba-Iulia «Munţi noştrii aur poartă».” | Sursă foto: Arhivele Naţionale„Poporul din comuna Galtiu gata de plecare spre Alba-Iulia în 1 Dec. n. 1918.” | Sursă foto: Arhivele Naţionale„În aşteptarea trenului: Oficerii Români aşteaptă sosirea D-lui general Berthelot la Alba-Iulia în 1 Ian. n. 1919.” | Sursă foto: Arhivele Naţionale„D-l General Berthelot primind raportul trupei Române de onoare dela D-l. Căpitan Marinescu în gara Alba-Iulia în 1 Ianuarie n. 1919.” | Sursă foto: Arhivele Naţionale„Poarta Nr. 1 Cetăţii Alba-Iulia.” | Sursă foto: Arhivele Naţionale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri