EXCLUSIV. Ion Țiriac: Sper să ne vină mintea la cap și să nu ne mai batem între noi, ci să ne batem cu ăia din afară 

Data publicării:
Ion Tiriac salon auto crop-1

Cu afaceri în domeniile imobiliar, auto, bănci, asigurări şi comerţ, Ion Ţiriac are o avere estimată la 850 de milioane de euro şi este al treilea cel mai bogat român, potrivit topului întocmit de Forbes România. Afacerile imobiliare şi cele cu autoturisme au fost însă cel mai puternic afectate de criză. Dovadă stau vânzările de maşini noi din România, care au scăzut pentru al şaselea an la rând.

„Ce se întâmplă în România n-am văzut niciunde. Nu știu care județ, un județ, până la 1 octombrie a vândut o mașină. Nu știu care, e de neconceput, ce fel de țară... și în Uganda se vând mai multe mașini. Sigur că piața a scăzut, consumul a scăzut, le e frică oamenilor să mai dea cu banii împrejur”, a spus omul de afaceri.

Acest lucru nu i-a oprit însă pe români să cumpere maşini la mâna a doua din străinătate.

„După părerea mea, s-a făcut o greșeală enormă că nu s-a limitat intrarea roabelor, cum le numesc eu. Pe lângă poluare, e o treaba dezastruoasă. Noi dăm bonuri pentru Dacie, o dai înapoi și dă statul bani, iar pe de altă parte las toate ciurucurile - iertați-mi becalismul - să intre în țară”, a subliniat el.

Aşa că omul de afaceri este rezervat când vine vorba despre prognozele pentru 2014: „Mi-e frică să mă aventurez. Am greșit-o în 2012, în 2013, să ma aventurez încă o dată mi-e frică. Dar un lucru e sigur: noi avem spațiu de progres enorm. Investițiile sunt ca apa, se adună acolo unde e gropa mai mare. Iar la noi groapa e destul de mare încă și avem loc de investiții din toate punctele de vedere”.

Întrebat dacă i-a fost teamnă de criză, Ion Țiriac a răspuns: „Numai unui nebun nu îi e teamă, unui anormal. Bineînțeles, nu credeam că o să ajungă în halul ăsta”.

Lucrurile se vor complica şi mai mult pentru oamenii de afaceri din România, mai ales că 2014 va fi un an electoral. „O guvernare, dacă face ceva în primul an sau al doilea. În al treilea se pregătește și în al patrulea se realege. Noi suntem în al patrulea an de realegere acum, avem o guvernare oarecum stabilă, care are majoritatea din toate punctele de vedere, s-a tranchilizat și Europa, iar în viitor să sperăm că ne vine mintea la cap și nu ne mai batem între noi, ci să ne batem cu ăia de afară”, a subliniat Ion Țiriac.

Ţiriac Holdings reuneşte peste 40 de companii private autohtone. Grupul desfăşoară şi activităţi de producţie, dar şi servicii de pază.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri