Elev român, „vânat” de universităţi de top din SUA

Data publicării:
elev

Rareş Buhai este în clasa a XII-a la Colegiul Liviu Rebreanu din Bistriţa şi a fost supranumit „micul geniu” de când se ştie.

„Cam de pe clasa a doua a început tatăl meu să îmi arate câteva lucruri legate de programare”, îşi aminteşte Rareş.

La nouă ani, crea jocuri pe calculator, iar în clasa a şaptea şi a opta a ajuns în lotul de juniori la balcaniade, unde a câştigat bronz şi aur. Dar, pentru cununa de lauri, Rareş a muncit cât alţi zece la un loc. Lucrează aproape în fiecare zi cinci-şase ore suplimentar la informatică. Aşa a ajuns să ia medalii de aur în locul unor adolescenţi din ţări cu tradiţie.

„E vorba şi de nişte competitori extraordinar de buni, care vin din ţările cu tradiţie, cum ar fi China, Rusia sau Statele Unite”, explică Constantin Gălăţan, profesor de informatică.

După atâta muncă, Rareş are acum de ales între trei dintre cele mai bune universităţi de informatică din Statele Unite şi din lume. Până la sfârşitul lunii, trebuie să decidă. „M-am uitat la specificul fiecăreia, la cât de puternic e departamentul de informatică, ce profesori au”, spune el.

Marile valori pe care le produce învăţământul românesc de cele mai multe ori pleacă. Dar nu este rău că se duc la mari universităţi din lume, iar cu ocazia asta duc mai departe spiritul şcolii în care au învăţat”, afirmă Constantin Rus, directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”.

Prietenii lui Rareş îl admiră. Nu doar pentru mintea lui strălucită, ci şi pentru că succesul enorm pe care îl are la 18 ani nu l-a schimbat deloc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri