Elicopter prăbuşit | Ultima misiune

Data publicării:
medic smurd

O zi cu două misiuni în care cei patru oameni au pornit să facă ceea ce ştiu mai bine : să salveze vieţi. Dar finalul a fost tragic pentru echipaj: nu au reuşit să se mai salveze pe ei.

Ora 09:55. Pilotul, copilotul, medicul şi asistentul şi-au luat echipamentele, s-au urcat în elicopter şi au plecat pentru a ajuta o femeie bolnavă. Au reuşit să o preia la 11 de la Vulcăneşti şi au dus-o la Chişinău. Medicul s-a bucurat că a mai salvat o viaţă.

Citiţi şi:

Elicopter SMURD prăbuşit | Patru persoane au murit, procurorii deschid dosar penal

Mihaela Dumea, medic SMURD Iaşi: „Am transportat de la Vulcăneşti către secţia de Terapie Intensivă Chişinău o pacientă de 85 de ani, cu bronhopneumonie şi insuficienţă respiratorie acută, precum şi insuficienţă renală acută. Starea ei este gravă, dar cu tratament adecvat...”

Imediat au plecat spre Cahul. Un alt pacient, cu accident vascular cerebral avea nevoie de ei. Nu au mai ajuns. Cu câţiva kilometri înainte de destinaţie, au dispărut de pe radar. Era a XX-a misiune SMURD în Republica Moldova.

Alexei Busuioc, primarul localităţii Capaclia, pentru Publika TV: „Ai noştri au scos capul afară ca să vadă ce se întâmplă. Au văzut deasupra pădurii elicopterul, care zbura cam jos. Au închis fereastra şi, după 3-4 minute, am auzit o bubuitură”.

În pădure, prin noroi şi apă, localnicii au descoperit resturile aeronavei.

Martor: „Când am sosit acolo nu mai puteai să salvezi pe nimeni. Nu te puteai pune în pericol să salvezi pe cineva. Dar mi se pare că cineva mai dădea semne de viaţă”.

Andrei Vladislav, vicedirector la staţia asistenţă medicală prespitalicească: „După cum mi-a raportat echipa noastră toate cele 4 persoane erau decedate. (Erau carbonizate?) Trei persoane da, într-adevăr”.

Pentru membrii echipajului nu au mai putut face nimic. Trei dintre ei erau carbonizaţi.

Martorii, experţii şi autorităţile moldovene au o concluzie comună: vremea proastă a dus la prăbuşirea elicopterului. Aeronava a trecut peste o pădure, iar cei din zonă cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadionul din localitate.

Iurie Bălănuţă, primar Haragîş, Republica Moldova: „Pe negură nu se vedea în pământ aproape nimic şi din motivele astea cred că atunci când au vrut să se aşeze, când s-au trezit, era târziu, că s-au atins de copacii în care au intrat”.

Eduard Harunjen, procurorul general interimar al Republicii Moldova: „Din primele declaraţii ale martorilor oculari a fost o problema tehnica în procesul de zbor dupa care elicopterul s-a prăbuşit cu viteză mare în pădure”.

Autorităţile din ambele ţări vor încerca să afle de ce a căzut elicopterul.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne: „Vor fi experţi de aviaţie şi din partea României, Cu siguranţă o să avem şi reprezentanţi ai procuraturii din România, ăsta va fi mersul lucrurilor, însă ancheta fiind pe teritoriul Moldovei, ancheta normal că se execută de către autorităţile din Republica Moldova, sprijinite de autorităţile din România”.

Elicopterul era fabricat în 2014 şi experţii îi făcuseră ultima inspecţie tehnică în februarie 2016, spun reprezentanţii Ministerului de Interne. Autorităţile spun că elicopterul a fost verificat, înainte de a se ridica de la sol, şi în România, şi în Republica Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri