Emil Hurezeanu: America face primul pas spre o redeschidere a dialogului cu Rusia

Data publicării:
Emil Hurezeanu poza foarte buna

Pentru prima oară de la declanşarea crizei din estul Ucrainei, un înalt oficial american a făcut o vizită în Rusia. Secretarul de Stat John Kerry a discutat astăzi cu preşedintele Vladimir Putin şi cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

De altfel, în conferinţa de astăzi Serghei Lavrov a afirmat că SUA şi Rusia trebuie să rezolve conflictul din Ucraina pe cale diplomatică.  "E o surpriză pentru noi. Pentru marile puteri e probabil efectul unor discuţii pregătitoare, al unor exerciţii în timp de diplomaţie de culise, care iată că au şi un rezultat.  Asistăm probabil la desfăşurarea unor secvenţe spre o posibilă pace, spre un posibil acord care să depăşească Minsk II în ce priveşte Ucraina, relaţiile ruso-ucrainene şi prin consecinţă şi cu ceilalţi", a comentat jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24. 

"Până acum nu au discutat despre asta. Nu uitaţi că SUA s-au abţinut să participe la acest dialog, care a fost Minsk I, Minsk II. Americanii au fost mai degrabă eluzivi, retraşi. Exista o postură fermă, apăsată a republicanilor în congres, care vroiau să livreze arme letale defensive ucrainenilor. Germanii, alţi parteneri occidentali, s-au opus, administraţia Obama, de asemenea, s-a opus. De fapt, aceste arme letale defensive pentru ucraineni sunt mai ales pentru republicani o armă cu efect prematur, letală, sau dacă nu letală, ofensivă anti-Obama. Şi lucrurile au rămas aşa. Iată că acum, când America face primul pas spre o redeschidere a dialogului cu Rusia, prin miniştrii de externe, anunţă şi metodele acestei posibilităţi de revenire la normalitate. Metoda diplomatică. E pentru prima oară când se vorbeşte despre asta în mod explicit. Până acum nu au fost excluse metodele de sancţionare economică, eventual militară, de îngheţare a relaţiilor diplomatice", a declarat jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24. 

Cât despre folosirea armelor nucleare, Emil Hurezeanu a spus că acestea nu au fost invocate niciodată de oamenii politici. "Armele nucleare au fost invocate de militari, de strategi. În analiza situaţiei nu s-a putut exclude folosirea armelor nucleare. De fiecare dată, când apare un astfel de conflict, unde sunt implicaţi actori cu capacităţi cu potenţial nuclear se vorbeşte şi despre asta. Liderii politici n-au vorbit despre folosirea armei nucleare. E adevărat ruşii, prin ofiţerii lor, şeful Marelui Stat Major, au făcut aluzii", a mai spus Emil Hurezeanu la Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri