Roșia Montană și gazele de șist. Emil Hurezeanu: Guvernul s-a trezit cu bomba în mână, s-o rezolve

Data publicării:
emil hurezeanu

Despre faptul că USL a respins și a sprijinit proiectele de exploatare de la Roșia Montană și a gazelor de șist din județul Vaslui, atunci când se afla în opoziție și la guvernare, analistul Emil Hurezeanu a afirmat că acest fapt este „de neacceptat de către populație și crează o stare de tensiune suplimentară”.

Autoritatea trebuie să știe din timp ce face. Vrea gaze de șist din timp, știe la ce țară vrea să guverneze și când e în opoziție. De ce a câștigat 70%? Pentru că știa ce țară vrea să guverneze și cum. A anunțat că e împotriva proiectului Roșia Montană și împotriva exploatării și explorării gazelor de șist. S-a trezit cu bomba asta în mână. S-o rezolve, n-am niciun pic de înțelegere pentru un astfel de guvern. Acesta nu este un guvern confruntat cu pericole de război, cataclisme naturale, care să se bucure de înțelegerea noastră pentru că ia măsuri contradictorii. Nu, acesta este un guvern care și-a propus orice în afară de manifestarea voinței politice pentru binele public. Și se vede și din privatizările pe care le face, din scurt-circuitarea relațiilor de comunicare cu societatea și de felul cum gestionează astfel de proiecte”, a declarat Emil Hurezeanu.

Am avut o imagine „Eu îmi apăr sărăcia, și nevoile, și neamul”, ce facem? Acești oameni, protopopi, n-au spus un cuvânt când au scăzut salariile și pensiile, nu spun un cuvânt în legătură cu mizeria de nedescris din unele sate ale Moldovei, mai ales în județele sărace. În schimb, sunt suspecți de articulați și chiar dezarticulați liric în susținerea unei cauze umanitare în absența oricăror alte explicații decât opoziția la ceea ce urmează să se întâmple”, a comentat Emil Hurezeanu cu privire la susținerea pe care o au fețele bisericești față de proteste.

Aștept și demonstrații împotriva Gazprom. Noi nu putem să trecem cu vederea faptul că în Bulgaria, dosarul protestului public foarte vehement împotriva implantării Chevron pentru exploatarea gazelor de șist a fost determinat în mod documentat inclusiv de amestecul interesat al părții ruse. Nu putem exclude această luptă, care nu mai e surdă, care e foarte vocală. Un ecou al ei e și în piețele românești, chiar dacă oamenii care poartă acest ecou nu știu.

Noi suntem într-un moment de confruntare geopolitică foarte severă, care se manifestă acum economic. Rușii au tot interesul ca țări din periferia lor occidentală, din imediata noastră vecinătate, precum Ucraina, Republica Moldova, Georgia și altele, să nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Au tot interesul să demonstreze că UE este într-o criză terminală și că țările cele mai nefericite din această mare asociație sunt vinovate și trebuie să-și găsească alt drum. Citești cu ochiul liber asta, răsfoind la întâmplare presa de propagandă rusă. Să ținem cont și de asta într-o țară ca România”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Nu suntem într-un moment oarecare, suntem într-un moment foarte dur și foarte periculos pentru evoluția României, mai ales în această zonă geografică pentru mai multe țări. Judecata pripită într-un sens sau altul e foarte periculoasă. Absența oricărei judecăți, a oricărei dezbateri, a oricărei reflexii e la fel de periculoasă, dar aici politicienii au răspunderea principală”, a adăugat Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri