Eurocopter EC-135, serie neagră de accidente. În ultimii 16 ani, 57 de oameni au murit în 41 de accidente

Data publicării:
Eurocopter EC-135T-2 Czech Republic - Police AN1578260

La 29 noiembrie 2013, un Eurocopter EC-135, aflat în exploatarea poliţiei scoţiene, cădea peste un bar din Glasgow. În accident şi-au pierdut viaţa zece oameni. Elicopterul se afla în patrulare şi, dintr-o dată, a pierdut din altitudine .

A fost o scenă oribilă. Cred că foarte puţini oameni din bar ştiau ce s-a întâmplat cu adevărat. Dar cum stăteam acolo se putea vedea elicopterul înfipt în acoperiş”, a povestit unul dintre martori.

Comisia de investigare a accidentelor aeriene din Marea Britanie a stabilit că accidentul s-a produs după ce ambele motoare ale elicopterului Eurocopter EC-135 s-au oprit în zbor.

„Din datele înregistrate reiese că în ultimele etape ale zborului, motorul dreapta s-a oprit şi, la scurt timp, şi motorul stâng a încetat să mai funcţioneze (..) Dovezile mai arată că elicele rotorului şi elicele de pe coadă nu se roteau la momentul impactului”, au precizat autorităţile britanice.

Un alt accident în care a fost implicat un Eurocopter EC 135 a avut loc la 30 martie 2011 în Austria. Un elicopter de acest tip, care aparţinea Ministerului de Interne de la Viena şi efectua un zbor de antrenament, s-a prăbuşit într-un lac din Achensee. Patru oameni au murit atunci. Elicopterul avea doar 1.300 de ore de zbor, iar autorităţile austriece au stabilit că de vină pentru accident a fost o defecţiune tehnică.

La 31 iulie 2008, un Eurocopter EC 135, folosit ca ambulanţă, s-a prăbuşit la 40 de kilometri de Budapesta în timp ce încerca să aterizeze de urgenţă pe un câmp. Pilotul aparatului, un angajat al serviciului de ambulanţă şi-au pierdut viaţa şi doi pasageri, un pacient de doi ani şi mama acestuia, au fost răniţi în urma prăbuşirii. Ca şi în cazul accidentului din Austria, prăbuşirea a fost provocată tot de o defecţiune tehnică.

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei a recomandat în 2010 ca toate aparatele Eurocopter EC 135 care sunt folosite ca ambulanţe să fie dotate cu cutii negre. Recomandare pe care majoritatea ţărilor care folosesc astfel de elicoptere în scopuri medicale au ignorat-o, pentru că preferă să economisească spaţiul pentru aparatura medicală.

Citiți și:
Elicopter prăbușit în Siutghiol. Martor: Am cerut o barcă de la Căpitănia Portului Mamaia, un domn a zis că nu se poate. După două ore am văzut șalupa în mijlocul lacului
Cronologie: Elicopter prăbușit în Lacul Siutghiol și patru salvatori care au murit strigând după ajutor
EXCLUSIV DIGI24. Imagini surprinse imediat după prăbuşirea elicopterului SMURD
Elicopter SMURD prăbușit. Procurorii au început urmărirea penală in rem

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri