Exercițiu cu 1.500 de militari în Marea Neagră

Data publicării:
antrenament

Alarma s-a dat în zorii zilei. 1.500 de militari din România și din ţările aliate au luat cu asalt poligoane, aerodromuri şi porturi. Soldaţii au acţionat simultan, dar după o strategie diferită pentru fiecare obiectiv vizat. Misiunea lor: capturarea bazelor inamice cu pierderi minime în rândul aliaţilor. Pe mare, la 80 de kilometri distanţă de ţărm, soldaţii au intervenit armat pentru eliberarea unor ostatici ţinuţi captivi pe o platformă petrolieră.

În acelaşi timp, în poligonul Midia, militarii iau cu asalt un cuib de terorişti înarmaţi până în dinţi”, transmite corespondentul Digi24 Laurențiu Rădulescu.

Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General: În afara forţelor şi mijloacelor care au fost puse la dispoziţie de armata română au fost implicate şi o serie de alte forţe speciale din ţările membre NATO şi partenere.

Trupele speciale au intervenit aici contracronometru. Misiunea lor a fost de a-l captura pe liderul unui grup terorist.

Între timp, la Ianca, cerul s-a umplut de paraşutişti. Trupele pentru operaţii speciale române şi turce au coborât în poligon. Operaţiunea nu a fost deloc uşoară.

Constantin Tocilă, Batalion Smaranda Brăescu, Bacău: Executăm infiltrări prin paraşutare în zone necunoscute. Noi în acest moment ne antrenăm pentru situaţii reale. Nu există simulări. Există doar scenarii care ne aduc foarte aproape de realitate.

Salturile au fost executate exact ca într-un război. Fiecare militar a purtat echipament care cântăreşte cel puţin 30 de kilograme, armament de luptă şi hrană. Toate astea pentru a supravieţui într-un perimetru ostil în cazul în care planul le-ar fi fost dejucat de inamici.

În forţele pentru operaţii speciale este şi Laurenţiu Şerban, un militar pentru care nimic nu este imposibil. În 2006 şi-a pierdut un picior în Afganistan într-un atac al insurgenţilor, dar asta nu i-a întrerupt cariera militară. S-a recuperat, iar în ultimii ani s-a antrenat pentru a reveni între militarii de elită din România. Şi a reuşit. Acum poate lupta cot la cot cu orice soldat din lume.

Întreaga poveste a militarului o veţi vedea miercuri, într-un reportaj realizat pe câmpul de antrenament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri